Dronken minister blijft buiten beeld

De Franse minister voor Ecologie, Jean-Louis Borloo, is ternauwernood ontsnapt aan een heus schandaal. En dat is in Frankrijk nu een schandaal.
Op 3 september bezocht Borloo aan de zijde van president Sarkozy een receptie van de leider van Les Verts, de groene Franse partij. Er was een camarateam bij aanwezig van Antenne 2, één van de publieke netten.
Als Borloo de bijeenkomst verlaat, wordt gefilmd dat hij wel erg veel heeft gedronken – met zeer onvaste bewegingen loopt hij richting verslaggevers. Hij doet een poging tot een persverklaring, maar er komt gewoon geen zinnig woord uit – te dronken. Vervolgens verdwijnt hij in zijn dienstwagen.
Omdat alles op film staat, gaan de verslaggevers enigszins opgewonden terug naar de redactie, en daar wacht hen een bijzondere verrassing. De chef heeft niet alleen besloten dat de beelden niet worden uitgezonden, ze gaan ook niet het archief in en zijn in een mum gewist/verdwenen.
Over deze grote verdwijntruc wordt nu met zekere ontzetting gesproken in de Parijse media.
In Frankrijk wordt de pubieke omroep geacht eerbiedig met machthebbers om te gaan. Na de verkiezing van een nieuwe president wordt doorgaans bliksemsnel de leiding van de omroep vervangen.
Nu blijkt maar weer eens hoe belangrijk dergelijke ingrepen zijn.

Bron(nen):   Libération  Le Nouvel Observateur