Waarom Obama het raketschild schrapt

De cartoon hiernaast is veelzeggend: President Barack Obama ligt opnieuw zwaar onder vuur van conservatieven, nu hij heeft besloten om af te zien van de bouw van een raketschild in Oost-Europa. Hij lijkt het plan te hebben geschrapt zonder dat hij van Rusland ook maar één concessie of toezegging heeft gekregen.
Op de site van The Atlantic geeft Marc Ambinder een mogelijke verklaring: Obama gelooft niet dat de Verenigde Staten altijd een antagonistische relatie met Rusland moet hebben. Het moet mogelijk zijn de belangen van Rusland en de Verenigde Staten met elkaar te verzoenen. Obama gelooft dus ook niet dat de Verenigde Staten voortdurend met hun spierballen moeten laten rollen om andere landen schrik aan te jagen.
Minstens zo belangrijk is volgens Ambinder dat de regering-Obama op dit moment Iran beschouwd als een veel grotere bedreiging dan Rusland. Daarom is het verstandiger geld te steken in plannen om de (nucleaire) militaire kracht van Iran in te dammen. De Russen zouden – nu het raketschild er niet komt – ook eerder bereid zijn de druk op Iran op te voeren.
Hoe hoog het politieke debat in de Verenigde Staten is opgelopen, ook over dit onderwerp, blijkt wel uit de reacties onder het stuk van Ambinder. Die zijn bijna allemaal uiterst negatief. "Vergeleken met deze vent is Carter een ijzervreter."
The Wall Street Journal heeft ook een mooie nieuwsanalyse. Volgens de krant is het schrappen van het raketschild ‘een gok’.

-
Bron(nen):   The Atlantic Monthly  The Wall Street Journal