De vele vrouwen van Fidel Castro

Macht erotiseert. Laat staan bijna veertig jaar lang oppermachtig zijn in Cuba, waar ontrouw evenveel voorkomt als suikerriet. Geen wonder dus dat Fidel Castro er een zeer actief liefdesleven op heeft nagehouden. Maar wel een liefdesleven dat de Cubaanse dictator zoveel mogelijk voor de buitenwereld verborgen houdt.
Schrijfster Ann Louise Bardach trekt zich op The Daily Beast weinig aan van Castro's recht op privacy. Het levert een fascinerend stuk op over de familiebanden van Castro, wiens vader er twee gezinnen op na hield en ook daarbuiten nog wat kinderen verwerkte. Zoon Fidel doet niet voor zijn vader onder, zo blijkt. Laten we de bevindingen van Bardach op een rij zetten.
-Myrta Diaz-Balart is de eerste vrouw van Fidel met wie hij één zoon heeft: Fidelito. Myrta heeft bijna veertig jaar in ballingschap geleefd maar keerde onlangs naar Cuba terug.
-Dalia Soto del Valle, de levensgezellin van Castro met wie hij vijf zonen heeft. Ze bleef tientallen jaren buiten beeld, tot ze in 2003 voor het eerst op de Cubaanse staatstelevisie was te zien.
-Tijdens 'een korte affaire' heeft Fidel begin jaren zestig nog een zoon verwekt. Die heet ook Alejandro - net als een van de kinderen van Dalia - en wordt meestal aangesproken met zijn bijnaam Ciro.
-Bij de vrouw van een hoge ambtenaar heeft Fidel ook een zoon, die rond 1970 is geboren en Fito heet, zo heeft een overloopster in 2007 gemeld.
-Fidel heeft ook een dochter die Francisca Pupo heet. Ze is in de jaren vijftig geboren, toen Fidel een verhouding had met haar moeder die in Santa Clara woonde. Pupo woont in Miami, waar ze een onopvallend leven leidt.
-Alina Fernández is de beroemdste nazaat van Fidel - dankzij de memoires die ze heeft geschreven over haar leven als buitenechtelijke dochter van Fidel Castro. Ze ontvluchtte Cuba in 2003. Haar moeder is de mooie aristocrate Natalia Revuelta.
De teller staat dus op tien kinderen. Duidelijk is volgens Bardach dat Castro veel meer relaties heeft gehad, maar minstens zo opvallend is dat geen van de vele minaressen na afloop met haar verhaal naar buiten is getreden. Op die regel is tot nu toe slechts één uitzondering: de excentrieke Marita Lorenz heeft wel een boekje open gedaan over de korte affaire die ze met Castro had in 1959, toen ze hem ontmoette op een cruiseschip (zie derde link).
Het stuk op The Daily Beast is een tweede voorpublicatie van Bardachs nieuwe boek Without Fidel. Welingelichte Kringen besteedde ook aandacht aan de eerste voorpublicatie (zie de tweede link).
Foto: Fidel met zijn eerste vrouw, Myrta Diaz-Balart.

Bron(nen):   The Daily Beast  Welingelichte Kringen  Bardachtreports