VS ‘gesloten’: de praktische gevolgen

Een 'shutdown' is in het verleden vaker voorgekomen. De laatste keer was in 1996, toen Bill Clinton president was. De tijdelijke sluiting van de overheid kan een zware rem zetten op de economische groei in de Verenigde Staten. Volgens Willem Post, Amerikadeskundige bij het Clingendael-instituut, spelen de Republikeinen een gevaarlijk politiek spel. "Dit is een signaal van een verlamd politiek systeem. Als de shutdown slechts een dag duurt, is de schade te overzien. Maar als de situatie weken voortduurt, zijn de financiële gevolgen groot en dreigt reputatieschade voor de VS. Bovendien zou de shutdown een voorbode kunnen zijn van een groter probleem: vóór 17 oktober moeten Republikeinen en Democraten tot een akkoord komen over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, anders kan het land de rekeningen niet langer betalen." Een aantal gevolgen van de shutdown op een rijtje: - Ministeries moeten hun kantoren sluiten - Honderdduizenden ambtenaren moeten met onbetaald verlof - Miljoenen overheidsmedewerkers moeten werken zonder betaling - Burgers die voor Defensie werken (400.000 medewerkers) worden naar huis gestuurd - Nationale parken, musea en trekpleisters als het Vrijheidsbeeld gaan dicht - Aanvragen voor een visum of paspoort kunnen erg lang duren - De Volksgezondheid kan eronder leiden omdat onder andere het 'griepprogramma' niet wordt voltooid terwijl het griepseizoen aanbreekt - Amerikaanse versie van de Voedselbank, voor zwangeren en kinderen in armoede, krijgt geen geld meer - De shutdown draagt bij aan de staatsschuld - De Amerikaanse versie van de Voedsel en Warenautoriteit gaat dicht - De beurs zal reageren - Alle archieven en bibliotheken dicht

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Republikeinen verliezen steeds meer hun gevoel voor democratie.

  • Jannie Ooms

   Net als ons kabinet!

   – Geen draagvlak, maar toch nivelleren. Iedereen even arm. Zo wil het de ultra-linkse Samson.

   – Geen draagvlak, maar toch de huren fors verhogen (idee van Pechtold, overigens) voor zowel de sociale als de vrije sector.
   – Geen draagvlak, maar wel zwaar investeren in onrendabele windmolens, die ook nog eens het landschap verpesten.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Over het nivelleren van de VVD wordt niet gedebatteerd, bijv. om de belasting te verlagen op nalatenschappen.

    En zo kunnen ook in Nederland spelletjes ontstaan over het toetsen aan een betere maatschappij.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Jan koolraap

   De democraten blijven maar uitgeven en geld bijdrukken.
   Dat moet eens stoppen.
   De VS geeft 7,5 % van zijn bruto nationaalprduct uit aan defensie.
   Dat is wel heel erg veel.

   (in antwoord op Templein)
   • Heldoppantoffels

    Dat is niet waar. De meeste opbouw van schuld vond plaats onder republikein Bush jr. Dit waren vooral kosten voor het militaire apparaat en had vooral te maken met de oorlogen in Afghanistan en Irak.

    Dat de VS teveel geld uitgeeft aan defensie dat ben ik onmiddellijk met je eens en dat gaat natuurlijk voor veel meer landen op.

    (in antwoord op Jan koolraap)
 2. Pietje_Precies

  waarom ligt dat nou weer alleen aan de Republikeinen? De Democraten wilden ook niet bewegen, en nou ligt de patstelling alleen aan de Republikeinen? Hier wordt hoog spel gespeeld door beide partijen. Men bekijkt de publieke opinie nav de shutdown en daarna wordt er gedraaid door een van de partijen. De Democraten hebben de grootste kans op succes, omdat de meerderheid van de media links is.

Reacties niet toegestaan