De tien mafste VN-toespraken

Moammar Gadaffi schreef afgelopen weekend geschiedenis met zijn bizarre toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN, waarin hij onder meer voorstelde de VN-Veiligheidsraad voortaan de Terreurraad te noemen (zie tweede link). De Libische leider verdient absoluut een plaats in de top-10 van de mafste VN-toespraken, zo oordeelt Foreign Policy in een vrolijk overzicht. Enkele hoogtepunten:
-De anderhalf uur van Gadaffi verbleekt bij de prestatie die de Indiase VN-ambassadeur Krishna Menon in 1957 neerzette: hij vestigde een record toen hij ruim acht uur lang sprak tijdens een debat over Kashmir. Menon raakte uitgeput en moest in het ziekenhuis behandeld worden met uitputtingsverschijnselen.
-Fidel Castro kan er ook wat van. Hij sprak in 1960 vierënhalf uur lang in een lange aanklacht tegen het Amerikaanse imperialisme in het algemeen en de toenmalige president John F. Kennedy in het bijzonder.
-De Russische president Nikita Chroetsjev is verantwoordelijk voor misschien wel het mooiste beeld uit de koude oorlog. In een poging een Filipijnse afgevaardigde het zwijgen op te leggen, trok hij zijn schoen uit en sloeg ermee op tafel.
-De Venezolaanse president Hugo Chavez houdt van theater en laat dat ook graag zien tijdens zijn toespraken voor de VN. IN 2006 vergeleek hij de Amerikaanse president George Bush met de duivel.
-Ook in 2006: De Soedanese president Omar al Bashir sprak tegen dat er sprake is van bloedvergieten of een genocide in Darfur. In werkelijkheid ging het om leugens die door Westerse hulporganisaties waren gefabribeerd om nog meer geld te kunnen ophalen.
Voor de resterende vier, zie Foreign Policy.

Bron(nen):   Foreign Policy  Welingelichte Kringen