China rukt op in Afrika

De Chinese oliegigant CNOOC dreigt belangrijke terreinwinst te boeken in Nigeria. Door nieuwe olieconcessies binnen te halen, kunnen de Chinezen dadelijk beschikken over eenzesde deel van de immense Nigeriaanse oliereserves.
Tot voor kort werden dit soort lucratieve contracten verdeeld tussen Shell, Chevron, Total en Exxon, maar China is aan een opmars bezig en maakte recentelijk belangrijke oliedeals in Angola en in de Democratische Republiek Congo.
De wereldwijde economische crisis wordt door China dankbaar aangegrepen om her en der te expanderen. Met een overvloed aan contant geld worden nieuwe belangen verworven in de olie-business en in andere sectoren.
Een land als Nigeria bezit overvloedige olievooraaden, maar om redenen van corruptie is de exploitatie niet naar behoren en er blijven buitenlandse bedrijven nodig om te helpen.
Dat de deal met China nog niet rond is, wordt door sommige ingewijden uitgelegd als een poging van de Nigeriaanse regering om westerse maatschappijen te verleiden met een beter bod.
Op dit moment wonen zo'n 20.000 Chinezen in Nigeria.

Bron(nen):   The Daily Telegraph