Wereldmacht Brazilië ziet nog bleekjes

Brazilië viert feest, want Rio de Janeiro mag de Olympische Spelen organiseren. Als het land eindelijk de rechtmatige plek op het wereldtoneel heeft gekregen die het toekomt.
Onder president Lula heeft Brazilië zich internationaal veel meer laten gelden; het land eist een grotere rol op, onder meer door actief samenwerking te zoeken met ‘vrienden uit het zuiden’, aan te dringen op hervorming van het internationale financiële stelsel en te eisen dat de VN-Veiligheidsraad een grotere stem toekent aan ontwikkelingslanden.
Maar het probleem is, schrijft Newsweek, dat Brazilië geen idee heeft wat het aan moet met die grotere rol. Dat is onlangs wel zeer beeldend tot uitdrukking gekomen toen de afgezettte Hondurese president Zelaya zijn toevlucht zocht tot de Braziliaanse ambassade. De Brazilianen zaten meteen met hun handen in het haar en smeekten de VS en de VN te hulp te schieten.
De afgelopen zes jaar heeft Brazilië liefst 35 nieuwe ambassades geopend, vooral in Afrika en Latijns-Amerika, in een poging steun te verwerven voor hervorming van de VN. Maar het maken van vrienden gaat niet samen met een duidelijke politieke keuzes. En dus heeft Brazilië zich steeds slap getoond als het gaat om het veroordelen van schendingen van de mensenrechten.
Brazilie is een reus die zich gedraagt als een dwerg, heeft de voormalige Mexicaanse minister van buitenlandse zaken Jorge Castaneda onlangs gezegd. "Brazilië neemt niet raag stelling. Maar waarom wil het land dan zo graag een zetel in de VN-Veiligheidsraad? Om zich dan van stemming te onthouden?

-
Bron(nen):   Newsweek