Stapel berichten van wereldleiders voor Biden ongeopend op ministerie: hij krijgt geen toegang

Het is gebruikelijk dat wereldleiders hun felicitaties aan de nieuwe president van de VS naar het ministerie van Buitenlandse Zaken sturen. Alleen: De ambtenaren aldaar weigeren de stapel berichten door te geven aan de president-elect Joe Biden.

Biden krijgt geen toegang tot het ministerie en de medewerkers mogen geen felicitaties doorsturen. Omdat president Donald Trump de overwinning van Biden weigert te accepteren, blijven tientallen berichten voor de nieuwe president ongeopend op het ministerie liggen.

Ondertussen zoekt Bidens team zelf contact met buitenlandse overheden en heeft de nieuwe president op eigen initiatief gebeld met onder anderen bondskanselier Angela Merkel en de Canadese Justin Trudeau. Maar het is lastig zonder de ondersteuning van het ministerie, dat normaal gesproken zorgt voor een tolk en logistieke hulp.

"Ze zouden het fijner vinden als ze de middelen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zouden kunnen gebruiken," zegt een bron, die bekend is met de situatie. Het faciliteren van de contacten met het buitenland is zo een stuk ingewikkelder.

Wereldleiders zijn er inmiddels ook achter dat het ministerie hen niet in contact kan brengen met Biden. Ze zijn daarom uitgeweken naar diplomaten uit de tijd van Obama om hun boodschap aan Biden over te brengen, vertellen bronnen aan CNN.

Bron(nen):   CNN