VS gaan zich vermoedelijk helemaal terugtrekken uit Afghanistan

De bedoeling van de Amerikanen was om gedurende dit jaar de militaire activiteiten in Afghanistan af te bouwen en in de komende jaren, net als in Irak, aanwezig te blijven met een kleinere troepenmacht, maar niet betrokken bij de gevechten. Maar de onderhandelingen tussen de VS en de regering van Afghanistan over de voorwaarden voor de militaire aanwezigheid lopen zo stroef dat de kans steeds groter wordt dat de Amerikanen zich helemaal zullen terugtrekken uit het land. Dat zou grote gevolgen hebben: als de Amerikanen weg gaan zullen ook de andere NAVO-landen alle manschappen terugtrekken. Dat kan ook weer gevolgen hebben voor ontwikkelingsprojecten die nu door westerse landen worden uitgevoerd. Het kan ook gevolgen hebben voor de omvang van de financiële steun. Nu betaalt de VS nog miljarden aan ontwikkelingssteun aan Afghanistan. Als er in ruil daarvoor geen gelegenheid komt voor bases zal dat bedrag vermoedelijk sterk teruglopen, denkt de New York Times.

Bron(nen):   New York Times      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Afghanistan is niet te redden. Alle Amerikanen het land uit en daarmee ook alle ‘allied nations’ (als Groen Links het goed vindt :).

  Dat lijkt me een briljant idee. Het zijn wilden daar. Laat ze het onderling maar uitvechten.

  • Niegol

   beetje kort door de bocht…
   T is daar primair wild west geworden omdat de VS en de USSR er een proxy oorlog hebben uitgevochten. Daarvoor was Afganistan een vooruitstrevend land, zoek maar eens naar fotos van Kabul in de jaren 60.

   De Taliban was de Amerikaanse proxy, die de Russen eruit gesodemiererd heeft. Tja, toen waren de Taliban over en die weer aan de ketting te krijgen blijkt lastiger dan gedacht.

   Dus omdat het ons niet lukt het door ons vals getrainde monster weer onder controle te krijgen, laten we m maar los rondlopen daar?

   Vind ik wel heel erg makkelijk!

   Aanwezigheid van buitenlandse troepen lijkt niet te helpen, dus terugtrekking van alle soldaten lijkt me een goed idee. Maar we hebben wel een verantwoordelijkheid om op een andere manier de stabiliteit daar te helpen (nee, ook geen miljarden zomaar overmaken, dat help ook niet).
   Geen gemakkelijke klus (anders was t vast al gebeurd), maar niet iets wat we zo makkelijk naast ons neer kunnen leggen denk ik.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Anton van Haasteren

    Een land stabiel maken dat niet stabiel wil zijn?

    (in antwoord op Niegol)
    • Niegol

     Waarom zeg je dat ze niet stabiel willen zijn?
     Omdat een stel taliban idioten de hele boel daar terroriseren? Ik denk dat het overgrote deel van de Afgaanse bevolking die gasten meer dan spuugzat is. Maar ja.. die Taliban mafkezen zijn door de CIA getrained, en daar begint de locale bevolking niet zoveel tegen…
     Dus zoals ik al eerder schreef, we hebben een goed getrained terroristisch monster daar losgelaten, en nu stel jij voor dat we de locale kneuterboertjes dat maar laten oplossen?

     (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Anton van Haasteren

      Als het overgrote deel van de Afghaanse bevolking de taliban zat is, hoe komt het dan dat de Amerikanen na meer dan 10 jaar niets bereikt hebben?
      Je moet mensen niet willen overtuigen van jouw gelijk. Zie hun denkbeelden over het decadente westen.
      Wij weten wel wie er gelijk heeft, laat hun daar zelf achter komen.

      (in antwoord op Niegol)
     • Niegol

      Als het overgrote deel van de Nederlanders de huidige politieke partijen zat zijn (zie comments op deze site), etc etc. dus drogredenering. Vele landen ter wereld leiden onder een regime waar de bevolking niet achterstaat. Dus dat de VS niets bereikt hebben, kan heel goed ondanks de goodwil van het grootste deel van de bevolking. Er is maar een idioot met een AK47 nodig om een heel dorp bang en dus stil te houden.

      Je moet niet zoveel aannemen. “we weten wel wie er gelijk heeft” Wat een grootspraak zeg!!!
      Je doet zeer boude uitspraken gebaseerd op jouw persoonlijke overtuiging, die je direct tot waarheid verheft. Echter ik zie geen enkele feitelijke onderbouwing van je mening.

      Kijk eens naar wat ik schrijf, dat zijn voornamelijk feiten (de taliban IS door de VS getrained, of je dat nou leuk vind of niet).

      Ik heb nergens gezegd wat we moeten doen, alleen dat ik het zeer onethisch vind om nu lekker de schuld bij de afgaantjes neer te mikken en weg te lopen. Ik heb nergens gezegd dat we ze naar ons model moeten laten leven, alleen dat we verantwoordelijk zijn voor de bende die we daar gemaakt hebben.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Anton van Haasteren

      Volgens mij staat het merendeel van de Afghaanse mannen stiekum achter de taliban.

      “we weten wel wie er gelijk heeft” is geen grootspraak. Als je denkt, of gelooft, dat je de waarheid in pacht hebt, heb je altijd gelijk. Let op de ruzie tussen de geloven.

      (in antwoord op Niegol)
     • Niegol

      En daar is de volgende straffe aanname die je niet onderbouwt…
      Ik betwijfel dat de meerderheid van de Afghanen nog 10 jaar zo verder willen gaan. Volgens mij hebben ze liever ook een vreedzaam bestaan waarbij hun kinderen niet regelmatig worden opgeblazen door welke partij dan ook.
      Maar dat is dan weer mijn aanname.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)
     • Anton van Haasteren

      Er zijn maar weinig mensen die hun geloof kunnen aanpassen aan een nieuwe realiteit, om maar te zwijgen van een realiteit die hun geloof ondermijnt.

      (in antwoord op Niegol)
   • DiscuJohn

    Soms is het beste dat je kan doen helemaal niets doen.

    (in antwoord op Niegol)

Reacties niet toegestaan