Turkije zoekt toenadering tot Armenië

Turkije is genegen de grens met Armenië open te stellen en met het buurland diplomatieke betrekkingen aan te knopen, zo meldt The Wall Street Journal.
Sinds decennia leven beide landen met elkaar in onmin met als reden: de moordpartijen van Turken onder de Armeense bevolking. In 1915 zijn minstens een miljoen Armeniërs afgeslacht door de Turken ten tijde van het Ottomaanse Rijk, een gebeurtenis die van Turkse zijde tot op heden wordt afgedaan als pure propaganda. Wie in Turkije de vraag van de genocide aan de orde stelt, riskeert tot nu toe de cel.
In de Verenigde Staten en in de EU wordt reikhalzend uitgekeken naar normalere betrekkingen tussen beide landen. Zoiets komt de stabiliteit van de regio ten goede, het maakt Turkije tot een geschiktere EU-kandidaat en in een licht ontvlambaar gebied (denk aan de oorlog Georgië - Rusland) met vele olie-en gasbelangen kan vreemdzame coëxistentie tussen twee oude rivalen nooit kwaad.
Onderdeel van de normalere betrekkingen zou ook zijn, dat beide landen nader bestuderen wat er in 1915 precies is voorgevallen. Zowel in Turkije als in Armenië bestaat trowens weerstand tegen deze nieuwe ontwikkeling die gerust zeer bijzonder mag worden genoemd.

Bron(nen):   The Wall Street Journal