Poetin is boos en eist excuses

De Russische president Vladimir Poetin eist vanuit Indonesië uitleg over de arrestatie van een Russische diplomaat. De diplomaat, Dmitri Borodin, zou tegen Russische media hebben gezegd dat hij afgelopen zondag in zijn huis is aangevallen door mensen in een Nederlands politie-uniform. Dit na een aanklacht over hoe hij zijn kinderen behandelde, volgens zijn buren. Borodin zou tegen de grond gewerkt zijn en geboeid zijn afgevoerd nadat hij met een wapenstok op zijn hoofd was geslagen. Dit ondanks dat hij zijn diplomatieke status kenbaar had gemaakt. De Nederlandse agenten zouden zich niet hebben geïdentificeerd. "Dit is een grove schending van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer," zie Poetin. "Dit verdrag is een van de internationale verdragen waarin de regels van het diplomatieke verkeer zijn vastgelegd." Poetin eist "uitleg en excuses" van Nederland en wil "dat de schuldigen worden bestraft". "Onze reactie hangt af van de vervolgstappen van Nederland." Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon de arrestatie nog niet bevestigen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken geeft te kennen dat er een "stevige protestbrief" naar Nederland wordt gestuurd. Borodin is na een paar uur weer vrijgelaten en opgehaald door een andere diplomaat. Omdat diplomaten onschendbaarheid genieten, ligt de zaak gevoelig. Het Vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland verloopt momenteel al wat stroef door de arrestatie van 30 Greenpeace-activisten. Op 9 november gaat Koning Willem Alexander naar Moskou om het Vriendschapsjaar met Poetin af te sluiten.

Bron(nen):   NOS      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  Boos, boos, boos op iemand, ongeacht zijn status, kinderen uitkaffert of slaat of mishandelt, goed dat de buren de Politie hebben gebeld en zo de kinderen hebben beschermd. Hoop dat de buren hun leven zonder “spanning” ( wisten het niet ) kunnen voortzetten.Ach, hier zal Timmermans en de diplomaten, zich wel doorheen kreukelen.
  ( klein land, doorvoer voor Russisch gas,Oud- Zuid Amsterdam veel woonachtige Russen etc ).

 2. Heldoppantoffels

  Het zou mij in dit geval volledig koud laten wat Putin vindt, het welzijn van een kind lijkt mij een nogal relevante reden om in te grijpen en ongeacht of het een diplomaat gezin is of niet.

  Nu hebben de Russen sowieso geen (noemens)waardige reputatie waar het gaat om bescherming van mensen en hun rechten.

  Wat wil deze mislukte kloon van Gollem/Dobby komen doen, Nederland binnenvallen? De Gaskraan dichtdraaien? Geen nederlandse sporters op de komende Olympische spelen? Kan er niet wakker van liggen.

 3. DiscuJohn

  En zo blijven onze Greenpeace-terroristen nog een paar maandjes langer vastzitten…..

  • marianne martens

   wel jammer, je mening, het zijn veelal jonge mensen die nu onterecht worden vastgehouden, om dat ze in de internationale zone vaarden!. Denk dat het nog veel meer benepen is, ook de krenking van een “narcistische” ziel, die is uitgezongen en uitgegild, tijdens zijn bezoek aan Amsterdam en in het Scheepvaart Museum zat te “nassen”. het was een ongelofelijke knappe en mooie demonstratie, waar maar weer duidelijk is geworden dat flikkers en potten reuze intelligent zijn en behoorlijk mooie muziek hebben laten horen. We zullen het echt ook van deze en andere jongeren moeten hebben om eens, eens, eens in evenwicht met elkaar te kunnen leven. Snap echt niet het woord terrorist, als je in de huidige tijd wat zou willen bereiken voor het welzijn van mensen/ dieren zijn er echt andere bewegingen nodig om een beter evenwicht te bereiken.

   (in antwoord op DiscuJohn)
  • zo maar iemand

   ‘Ineens’ drugs gevonden, mag dat ook?

   (in antwoord op DiscuJohn)
   • DiscuJohn

    En voorwerpen die ‘niet alleen voor ecologische doeleinden’ gebruikt zouden kunnen worden… Wie denken ze in hemelsnaam wel dat ze zijn, die Greenpeace-gasten….? Ze verkeren in ieder geval in de totaal zelfingenomen waan van onaantastbaarheid… Laat ze maar even lekker brommen, ik heb er absoluut geen medelijden mee (sorry, Marianne, ik ben inderdaad een andere mening toegedaan).

    (in antwoord op zo maar iemand)
    • zo maar iemand

     ‘Een woordvoerster van Greenpeace heeft laten weten dat er morfine op de boot aanwezig was. Die stof ligt achter slot en grendel en is volgens de Nederlandse wet verplicht aan boord van schepen, zei ze.’ bron: http://www.nu.nl/buitenland/3597854/drugsvondst-greenpeaceschip-russische-schijnbeweging.html

     Het is wat, als je je aan de Nederlandse wet houdt ‘verkeren ze in ieder geval in de totaal zelfingenomen waan van onaantastbaarheid’, volgens jou.

     Ik zou zelf die kindermishandelende Russische diplomaat willen betitelen als ‘iemand die leeft in de totaal zelfingenomen waan van onaantastbaarheid’. Helaas is dat ook het geval.

     (in antwoord op DiscuJohn)
     • DiscuJohn

      Die zelfingenomenheid openbaart zich doordat Greenpeace zichzelf boven de wet plaatst, en anderen haar regels oplegt (betonblokken in de Noordzee, schepen te pas en te onpas enteren en dwarszitten) en absoluut geen betrouwbare reputatie heeft (Brent Spar, milieudiscussies, etc etc). Het eigen gelijk gaat boven dat van een ander (iemand met een andere mening, wel te verstaan). Tel daar bij op dat Nederlanders de neiging hebben om hun eigen (idiote) vrijheid-blijheidsmentaliteit wat betreft drugs overal ter wereld tentoon te spreiden. Al het bovenstaande moet je nou eenmaal niet doen in een land als Rusland.

      En over die kindermishandeling: ik heb geen idee wat er is gebeurd, maar kindermishandeling is inderdaad absoluut fout. Echter, hoe land zal het duren voor Rusland tegen gaat werpen dat wij onze kinderen al vanaf hun puberteit bloot stellen aan drugs en drank (“moet allemaal kunnen”, “als ik het verbied doen ze het achter mijn rug om”, etc etc). Bovendien is niet zo lang geleden een Rus hier gestorven in de cel, waar hij totaal onterecht zat. Tja…
      Nederland moet eens ophouden de rest van de wereld de les te lezen. Ons land heeft er geen idee van hoe wij steeds meer de laughing stock van de wereld aan het worden zijn. Op moreel, sociaal en financieel/economisch vlak. Ons land bestaat uit teveel dominees met opgeheven vingertjes en dat pikt men niet. Zeker niet aangezien hier ook niet alles ‘perfect’ is.

      (in antwoord op zo maar iemand)
     • zo maar iemand

      Met het laatste gedeelte van je post ben ik het eens. Op moreel, sociaal en financieel/economisch vlak zijn we inderdaad, en helaas, een lachertje geworden. Al zijn we nog niet zo erg als Rusland, die zelfs denkt te mogen bepalen dat we niet alleen excuses moeten aanbieden voor het oppakken van een kindermishandelaar, maar dat we deze helden (in mijn ogen) ook nog moeten gaan bestraffen. Over opgeheven vingertje gesproken!

      Even los van Greenpeace (waarover wij van mening verschillen), in mijn ogen zou een stomdronken vent die zijn kinderen van 2 en 4 aan de haren naar binnen sleurt en het 4 jarige meisje nog een paar peuten voor d’r kop geeft vast moeten blijven zitten, of zo snel mogelijk het land uitgebonjourd moeten worden. Opzouten, grote vent.

      Nee, hij gaat huillie doen op tv omdat hij zich, in al zijn vermeende onaantastbaarheid, verzette tegen deze arrestatie, en ineens is hij, en niet zijn mishandelde kinderen, het slachtoffer.

      Jouw tegenargument; ‘Echter, hoe land zal het duren voor Rusland tegen gaat werpen dat wij onze kinderen al vanaf hun puberteit bloot stellen aan drugs en drank(…)’. Wie wordt er in dit specifieke geval nou blootgesteld aan drankmisbruik? Mama met d’r zatte kop heeft zojuist 3 auto’s geramd, en pappa kan zijn stomdronken klauwen niet thuishouden. Hoor je daar de Russen over? Nee dus, met geen woord. Hoe zit het met drankmisbruik van Russische kinderen in de pubertijd? Zoek dat eens uit anders.

      Opvallend vind ik ook je omschrijving van onze ‘eigen (idiote) vrijheid-blijheidsmentaliteit wat betreft drugs overal ter wereld tentoon te spreiden.’ Zoals je misschien niet weet heeft de War on drugs geen enkel positief effect gehad. Inmiddels is de wereld ons pragmatische voorbeeld gaan volgen. Alleen wij zijn, vanwege ons ineens restrictieve beleid (dank Donner, en Rutte 1/2) tien stappen terug. Kost ons €160 aan ontlasting van politie/justitie en €260 aan wegvallen van belastinginkomsten.
      Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Drugsbeleid_in_Nederland

      (in antwoord op DiscuJohn)
     • DiscuJohn

      Ok, we verschillen van mening over een aantal dingen, maar zijn het denk ik ook best eens. In ieder geval over de kindermishandeling.
      Nog één dingetje over drugs: Hiervan wordt vaak door volwassenen (in welke rol dan ook) gezegd: als je het verbiedt gaan ze het achter je rug om doen. Of als je coffee shops verbiedt gaat het de illegaliteit in (alsof het nu ‘officieel volgens de wet’ niet illegaal is…). Dus kan je het maar beter legaliseren.
      Maar moorden, roven en pedofilie mag ook allemaal niet. Dit gebeurt ook in het geniep. Zullen we dat dan ook maar legaliseren? Scheelt een hoop gevangenissen, rechtspraak en kosten… Mijn punt is: er ligt een grens en daar moet de overheid (maar ook ouders) zich aan houden. Nederland slaagt daar geenszins in…

      (in antwoord op zo maar iemand)
     • Guest

      En over die kindermishandeling: ik heb geen idee wat er is gebeurd, maar kindermishandeling is inderdaad absoluut fout. Echter, hoe land zal het duren voor Rusland tegen gaat werpen dat wij onze kinderen al vanaf hun puberteit bloot stellen aan drugs en drank (“moet allemaal kunnen”, “als ik het verbied doen ze het achter mijn rug om”, etc etc). Bovendien is niet zo lang geleden een Rus hier gestorven in de cel, waar hij totaal onterecht zat. Tja…
      Nederland moet eens ophouden de rest van de wereld de les te lezen. Ons land heeft er geen idee van hoe wij steeds meer de laughing stock van de wereld aan het worden zijn. Op moreel, sociaal en financieel/economisch vlak. Ons land bestaat uit teveel dominees met opgeheven vingertjes en dat pikt men niet. Zeker niet aangezien hier ook niet alles ‘perfect’ is.

      (in antwoord op zo maar iemand)
 4. zo maar iemand

  Lekker bezig, die Putin. Pussy Riot vast, de ex-baas van Gazprom, homohaat/antiwetgeving aanwakkeren, wapens leveren aan Assad, even nog een lange neus naar de VS vanwege Snowden. En nu dit. Ik ben benieuwd naar ‘onze’ politieke reactie. Het zou me niets verbazen als ze nog excuses zouden aanbieden ook. ‘Sorry dat we even probeerden voor mishandelde onschuldigen op te komen’…

  • zo maar iemand

   En ja hoor! Excuses…

   (in antwoord op zo maar iemand)
  • marianne martens

   je hebt gelijk gekregen, Timmermans ( wo) heeft zijn excuses aangeboden, kon ook niet anders. Wel zou bekend zijn geworden dat hij een van zijn kinderen tegen het jonge hoofdje heeft geschopt. De diplomaat heeft ontkend, w.s. toe hij nuchter werd ontslagen.

   (in antwoord op zo maar iemand)

Reacties niet toegestaan