China is niet erg welkom op Buchmesse

Woensdag begint de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld, en dit jaar is China speciale eregast. De keus is niet onomstreden, zo meldt Der Spiegel, want het zijn tenslotte de Chinese autoriteiten die iedere jaar weer honderden boeken verbieden.
De Chinezen zijn in Frankfurt vertegenwoordigd met zo'n honderd auteurs en nog eens duizend uitgevers en andere funtionarissen. In China worden jaarlijks zo'n 150.000 boeken gepubliceerd. Best-sellers zijn vooral handboeken met tips voor een gezondere leven en het verwerven van rijkdom. In veel opzichten is er volgens Der Spiegel meer vrijheid dan wel in het Westen wordt verondersteld. Een onafhankelijk boekwinkel wordt toegestaan en soms glippen ook controversiële boeken langs de censors.
Tegelijkertijd staat China vrijwel onderaan een ranglijst van landen die de persvrijheid respecteren, namelijk op nummer 167 van de 173 landen. Zeker veertig journalisten en schrijvers zitten in de gevangenis als gevolg van hun schrijvende arbeid. De censuur is in handen van General Administration of Press and Publication (GAPP). Gek genoeg is juist deze GAPP de officiële partner van de Frankfurter Buchmesse.

Bron(nen):   Der Spiegel