Vader koningin Paola was een fascist

Het valt niet mee, een monarchie. De vorige Belgische koning was zo katholiek, dat er soms niet met hem de werken viel. De huidige heeft buitenechtelijke relaties en kinderen. En zijn vrouw blijkt de dochter van een actieve fascist, openbaart De Standaard vandaag. 
De vader van koningin Paola was Fulco Ruffo di Calabria (1884-1946), hertog van Guardia-Lomabardije en graaf van Spinopoli.
De graaf was van 1934 tot 1944 senator voor de partij van Mussolini; hij is in 1945 door het Italiaanse gerecht veroordeeld voor medeplichtigheid aan de misdaden van het fascisme en die uitspraak is in beroep bevestigd.
Dat staat niet in de Belgische geschiedenisboeken of in officiële en andere biografieën; daar staat in het beste geval dat hij politicus was. ‘Maar het is wel met enkele eenvoudige klikken terug te vinden op het internet, onder meer op de website van de Italiaanse senaat’, zegt een van de schrijfster van een boek waarin dit vandaag wordt onthuld.
Volgens sommige  biografieën leefde Paola met haar moeder in 1943 in een klooster om zich te verbergen voor de fascisten en deed ze daar haar plechtige communie. ‘Maar wie de data controleert, ziet dat dit ook niet helemaal klopt’.(Dit zegt Wikipedia: De familie was royalistisch en antifascistisch, dus moest de prinses tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken in een klooster van de Augustinessen. Daar waren de prinsessen veilig, aangezien het klooster onder hoge bescherming stond van de paus.)
Is dat belangrijk? vraagt De Standaard. Moeten we nu allen schande roepen? ‘Het is vooral belangrijk dat de juiste feiten gekend zijn, dat geen informatie verborgen wordt gehouden en dat foute informatie weerlegd wordt’, zeggen de auteurs in koor.

Bron(nen):   De Standaard