Sarkozy komt op voor ‘prince Jean’

President Sarkozy heeft het verwijt van nepotisme van zich afgeworpen. Sinds bekend is geworden dat zijn zoon Jean (‘Prince Jean I’) de baas wordt van de belangrijke ontwikkelingsmaatschappij van La Défense, de zakenwijk vol met wolkenkrabbers aan de westkant van Parijs.
Sarkozy beschuldigde de media die met hun aanhoudende gehetz de reputatie van de veelbelovende Jean (23) zouden schaden. "Het is nooit goed voor iemand om zonder reden voor de wolven te worden geworpen," zei de president. Uiteraard keeg ook de oppositie er flink van langs.
Sarkozy deed deze uitspraken nadat hij een speech had gehouden over de Franse traditie van de égalité, het beginsel  in Frankrijk dat iedereen voor iedere functie in aanmerking kan komen (3e link). Hij verwees hierbij ondermeer naar Napoleon Bonaparte (klein, maar niet zo klein als Sarkozy) die een einde had gemaakt aan allerlei privileges waar mensen over beschikten op grond van hun afkomst.
Eerder al meldde Welingelichte Kringen (2e link) hoezeer de carrièresprong van Jean Sarkozy opzien had gebaard. 18 maanden geleden was hij al benoemd als adviseur van het miljonairsdorp Neuilly (grenzend aan Parijs) waar zijn vader jarenlang burgemeester was. En nu s hij in een klap ene hele grote meneer in de stedelijke projectonwikkeling
Het is Franse komieken wel toevertrouwd om allerlei grappen te maken over de topbenoeming van Jean. Er wordt in humoristische programma’s al gespeculeerd op zijn volgende betrekking: secretaris-generaal van de VN. Ook over de jongste zoon van de president, een jochie van 13, wordt hardop gefantaseerd over de multinationals die binnenkort onder zijn leiding komen te staan.
Collega-politici doen eveneens mee aan dit publieke gehoon, maar dan subtieler: Patrick Balkany, een partijgenoot van Sarko: "Misschien dat deze jongen over nóg grotere talenten beschikt dan Sarkozy op dezelfde leeftijd."

Bron(nen):   The Times  Welingelichte Kringen  Sarkozy spreekt