België lobbyt tegen Tony Blair

België en Luxemburg lobbyen tegen Tony Blair als toekomstig voorzitter van de Europese Raad, de raad van de EU-regeringsleiders. Daartoe gebruiken de twee landen volgens de Volkskrant (niet gratis online) een onschuldig ogend functieprofiel dat is opgesteld namens de Benelux.
In het profiel staat dat de toekomstig president een Europese visie moet hebben, oog voor de delicate verhoudingen en een luisterend oor voor de hoofdsteden. Belgische en Luxemburgse diplomaten hebben off the record bevestigd dat ‘het stuk gelezen moet worden als een anti-Blair statement’. Blair staat niet bekend als eurofiel en ook niet als iemand die geneigd is veel te luisteren naar de kleinere lidstaten.
Nederlandse diplomaten spreken tegen dat het Benelux-profiel gericht is tegen Blair, maar volgens de Volkskrant zijn Belgische en Luxemburgse collega’s niet onder de indruk. Nederland toont zich beleefd.
Alle drie de Benelux-landen hebben een eigen kandidaat in de race. Jan Peter Balkenende wordt genoemd, evenals zijn Luxemburgse en Belgische collega’s Juncker en Van Rompuy. Volgens Engelse bookmakers (eerste link) en volgens het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy (tweede link) is Balkenende het meest kansrijk, mocht Blair afvallen.