Lachen om Oost-Duitse communisten

Wat zou er gebeuren als de woestijn communistisch werd? In eerste instantie niets. En na verloop van tijd zou er een tekort zijn aan zand.
Dit soort grappen deed de ronde in Oost-Duitsland voor de val van de Muur. Nu blijkt dat West-Duitse spionnen er eer in legden de moppen op te tekenen, om op die manier inzicht te krijgen in de houding van de Oost-Duitse bevolking. Maar de bedoeling was ook op de bazen in West-Duitsland een plezier te doen, zo meldt Der Spiegel. Op diverse ministeries was het rapport over de Oost-Duitse humor met afstand de best gelezen documentatie die de West-Duitse geheime dienst produceerde.
Een geliefd onderwerp van spot was de Trabant. Wist u bijvoorbeeld dat er een nieuw model Trabant is uitgekomen? Die heeft twee uitlaten. Dan is hij te gebruiken als kruiwagen.
Nog één: Kerstmis is dit jaar afgelast. Want Maria kon geen luiers krijgen, Josef was opgeroepen voor het leger en de drie koningen kregen geen inreisvisum.
Grappen vertellen was in Oost-Duitsland niet zonder gevaar. Dat is ook mooi in beeld gebracht in de film Das Leben der Anderen. Zie hieronder. De grappen zijn ook nog eens veel beter dan die Der Spiegel wist te selecteren.

Bron(nen):   Der Spiegel  Youtube