Martelen loont

De directeur van de MI5 - de Britse geheime dienst - is ervan overtuigd dat martelen loont. Groot-Brittannië werkt samen met inlichtingendiensten van meerdere landen, in de zin dat ze informatie van elkaar betrekken, en dat maakt dat Jonathan Evans zeker weet dat dankzij martelen een aantal aanslagen zijn verijdeld.
Sterker nog, zijn geheime dienst - zo zegt Evans nu in The Times - zou hebben gefaald als ze geen gebruik had gemaat van informatie die door het martelen van militante moslim is verkregen. Want alleen op die manier konden mogelijke aanslagen worden verijdeld en kon aldus de veiligheid van Britse staatsburgers worden gewaarborgd.
Zonder in details te vervallen, doelt de spionagebaas op landen waar op een keiharde manier met gevangenen wordt omgegaan. En waar mensen zozeer onder handen worden genomen, dat ze hun geheimen prijsgeven. Het gaat om ontwikkelingen in de nasleep van 11 septemer 2001, toen de westerse wereld zich geconfronteerd zag met terreur van gewelddadige moslims. 
Een van de (martelende) landen waarvan de Brtten informatie betrok, was de VS; andere landen wil Evans niet noemen.

Bron(nen):   The Times