Balkenende for president, yes he can

De koersen van de bookmakers voor de post van President van Europa volgens The Independent als Tony Blair afvalt:

 Jan Peter Balkenende 4/1: Current Dutch PM, a Christian Democrat once described as a 'petit bourgeois Harry Potter'

Jean-Claude Juncker 5/1: Prime Minister of Luxembourg, author of the Maastricht Treaty and therefore creator of the euro

Paavo Lipponen 6/1: Former PM of Finland, a social democrat who supported the Iraq war but is not a toxic figure in Europe

Mary Robinson 8/1: Former president of Ireland and UN human rights chief whose odds at Ladbrokes shortened yesterday

Het onderzoek van The Independent vindt plaats omdat de kansen van Tony Blair volgens de krant dalen. Het duurt te lang. En daardoor krijgen de tegenstanders van Blair steeds meer tijd en gelegenheid om het verzet te organiseren. 
Dat verzet gaat over van alles. Dat hij een Engelsman is, dat hij voor de oorlog in Irak was, dat hij teveel aan de band van de VS loopt, dat hij in het Midden-Oosten, als speciaal gezant, niets heeft bereikt, dat Engeland niet in de Eurozone zit. Allemaal redenen waarom Blair als eerste president van de EU geen goed idee is. 
Als de dingen waren gegaan zoals ze waren bedoeld, dan was Blair al in functie geweest meteen na de 'ja' stem van de Ieren. Maar de Polen lagen nog dwars en de Slowaken, en dus ontstond er gelegenheid om aan alternatieven te werken. En Jan Peter is volgens velen dat alternatief.

 

Bron(nen):   The Independent