Russen krijgen niet hun zin: agenten niet bestraft

De politieagenten die zaterdag in Den Haag de Russische diplomaat Dmitri Borodin aanhielden, worden niet bestraft. Dat meldt het AD op basis van bronnen. De Russische president Poetin, die zich deze week persoonlijk mengde in de zaak, eiste niet alleen 'opheldering en excuses' eiste maar ook 'strafmaatregelen' jegens de verantwoordelijken. Minister Timmermans heeft halve excuses  aangeboden, de aanhouding had niet moeten gebeuren, maar de agenten hebben  "gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid". Daarmee suggereert Timmermans dat Borodin aanleiding gaf tot aanhouding en dat de actie van de agenten begrijpelijk was. Sancties voor de agenten lagen dan ook niet voor de hand. De politie kreeg zaterdag meldingen dat de dronken Borodin zijn kinderen zou mishandelen. Burgemeester Van Aartsen van Den Haag heeft laten weten dat hij de excuses begrijpt maar dat de politie terecht is opgetreden. De politie had op grond van het kinderrechtenverdrag en de Politiewet de plicht om de kinderen te beschermen, aldus de burgemeester, die zelf minister van Buitenlandse Zaken is geweest. Rusland wil nog steeds meer uitleg over de aanhouding en verwacht dat Nederland daar voor het einde van de week mee komt, meldde het Russische persbureau Interfax gisteren.

Bron(nen):   AD      

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diablue

  Hoeft ook niet, maar ik zou als ik deze agenten zou zijn niet meer lekker rustig slapen en zeker niet de aankomende lange tijd richting Rusland gaan, Rusland lost dit soort zaken heel anders op dat onze lieve Nederlandertjes kunnen bedenken.

  • Heldoppantoffels

   Ik zou nog wel rustig slapen, om een dergelijke kwestie delen ze vast niet meteen met polonium besmette sjaaltjes uit. Daarvoor moet je kritiek op de overheid hebben…..

   (in antwoord op Diablue)
 2. Captain Caveman

  Wij zouden excuses van de Russen moeten eisen voor het gedrag van die diplomaten in ons land.
  Diplomaten ook meteen uitzetten.

  • johandevri

   Een diplomaat kun je idd uitzetten….moet je wel eerst contact opnemen met Buza……;-) daar zijn wel protokollen voor namelijk. Echter vrees ik dat het niet zomaar 123 gaat. Triouwens waarom zou je Borodin moeten uitzetten?….enkel omdat ie anders denkt mbt het opvoeden van zijn eigen Kinderen?? Beetje vreemd niet?? Of denk je dat ze ook NL diplomaten gaan uitzetten in mn Arabische landen (of in Azie) omdat hier weed gelegaliseerd is…of het homo huwelijk?? Denk effe na man voor je wat zegt.
   Je doet je nick wel eer aan moet ik zeggen…LOL echt een neanderthal opmerking die nergens op slaat dus.

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • Karel Kritisch

    Kindermishandeling is verboden in Nederland. Aangezien deze bruut zich in Nederland bevind moet hij zich ook aan de wet houden. De Russen maken misbruik van hun diplomatieke onschendbaarheid. Zie hun asociale gedrag van hun in het verkeer bijvoorbeeld. Als een Nederlandse diplomaat in een Arabisch land een joint op straat gaat roken dan snap ik dat ze hem terugsturen ja.

    (in antwoord op johandevri)
 3. Anton van Haasteren

  De maffia heerst in Rusland.

  • johandevri

   ja en?? wat heeft dat met de zaak Borodin te maken???

   OOO wacht je dacht dat er in NL geen maffia was??? LOL….

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
 4. RhodBerth

  Deze diplomaat krijgt straks gigantisch op z’n falie van Putin.
  Uiteraard moet Putin het nu wel voor hem opnemen, maar reken maar dat Putin witheet is op deze dronken onbenul.

  Jammer dat er excuses aangeboden moeten worden, maar helaas ontkomen we daar niet aan. Diplomaten zijn onschendbaar, en dan kan je nergens een grens trekken.

  Wat wel zou moeten is dat je diplomaten uit zou moeten mogen zetten, met bewijs van criminele handelingen, en dat dan het land in kwestie die diplomaten zelf strafrechtelijk vervolgd.

  Omgekeerd moet je er ook niet aan denken dat Nederlandse diplomaten rechtsgeldig gaan worden vervolgd in Iran, Rusland, China of Venezuela.

  • RHK

   Het zou mooi zijn als de diplomatieke onschendbaarheid wat genuanceerder zou zijn. Ze moeten wel een verkeersboete betalen en zich aan onze wet houden.
   Oppakken mag dan misschien niet, ik denk dat er wel degelijk de mogelijkheid is een diplomaat persona non grata te verklaren en terug te sturen naar land van herkomst. Het geeft vast wel weer een rel, maar ach… dat zou ons er niet van moeten weerhouden…

   Overigens vraag ik me af hoe het met de kinderen van deze man zit. Als zij niet vallen onder de diplomatieke onschendbaarheid dan zou je ze in hun eigen belang uit huis kunnen plaatsen. Waarmee ik niet zeg dat je dit dan moet doen want het lijkt me traumatisch voor kinderen , zeker in een vreemd land.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • johandevri

    Met die kinds is niets aan de hand(anders hadden we dat wel via de media vernomen)….die kregen gewoon een corrigerende tik van meneer Borodin,…hun papa. Nederlanders moeten eens ophouden met zeiken over andere opvoedmethoden. In Rusland doen ze het anders….dat hebben we maar te respecteren. Of dact je dat bij vele Turkse of Marrokaanse gezinnen (waar ook veel geslagen wordt) ook gelijk de politie voorstaat en iemand arresterrt??? yeah Right….

    (in antwoord op RHK)
    • Dead Silence

     Daarom komen ook zoveel Marokkaanse en Turkse kindertjes ook zo goed terecht heeft recentelijk onderzoek uitgewezen.

     (in antwoord op johandevri)
     • johandevri

      ja in Marokko of Turkije zelf komen ze idd beter terecht als in Nederland; dus je mag je wel gaan afvragen waar dat dan aan ligt. Misschien toch discriminatie van NL zijde?

      (in antwoord op Dead Silence)
  • Heldoppantoffels

   Persoonlijk denk ik dat jouw vertrouwen in deze ex kgb-er iets te groot is. De ambassadeurs van dergelijke landen zijn vaak vriendjes van de politiek leiders.

   Diplomatieke onschendbaarheid moet overeind blijven en dus zijn de excuses terecht. Tegelijk ben ik van mening dat de agenten in kwestie terecht hebben ingegrepen. Tegenstrijdig en toch is het niet anders.

   Verder kan ik er totaal niet wakker van liggen als rusland het kleine nederland niet meer als een vriend bekijkt, ongeacht de consequenties.

   (in antwoord op RhodBerth)
  • Leo

   Hoe dan ook, zijn diplomatieke aanzien in Nederland is hij volledig kwijt. Eigenlijk heeft hij hier geen diplomatieke functie meer. Waarschijnlijk zal hij spoedig worden vervangen, in de vorm van een promotie o.i.d. Op de plek blijven zitten waar hij zit zou getuigen van een enorme hufterigheid. Niet alleen van deze diplomaat maar ook van Poetin. Ik ben benieuwd, hoe erg zijn die Russen eigenlijk…..?

   (in antwoord op RhodBerth)
 5. Karel Kritisch

  De politie heeft juist gehandeld. Er was sprake van een acute situatie waarin ingegrepen moest worden. Nood breekt wet (nood breekt verdrag in dit geval). Rusland zet zich enorm te kakken door zulke hufters als diplomaat te benoemen. Diplomaten dienen een land te vertegenwoordigen en hebben een voorbeeldfunctie. Bij onbehoorlijk gedrag hoort Nederland een klacht in te dienen bij de regering van de diplomaat en de diplomaat moet desnoods uitgewezen worden. Maar goed, Rusland is het land van hufterigheid en zij zijn weinig diplomatiek. Ze roepen allerlei beschuldigingen en eisen van alles. Ze kennen geen enkele vorm van zelfreflectie en corrigeren hun diplomaten blijkbaar niet. Nederland moet in deze ruggengraat tonen en zich niet laten intimideren. Wat de gevolgen ook moge zijn. Buigen voor Rusland moeten we echt niet willen.

  • johandevri

   @Karel: was jij erbij toen Borodin opgepakt werd?? en was jij erbij toen ie zijn kinderen „mishandeld“ heeft?? maw WAAR zijn de bewijzen? OO ja wacht…de buurman had opgebeld!!! Of…OO ja de agent had het zelf gezien…nou ja dan moet het wel kloppen!! LOL….Laat me niet lachen joh…Nogmaals: Russen voeden hun kinderen heel anders op…en ja daar horen af en toe harde klappen bij. Niets mis mee. En dat is imho zeker geen kindermishandeling.Moesten wij Nederlanders ook weer eens meer gaan doen…;-) Dan hadden we hier niet zoveel watjes…
   Verder is het zo dat Timmermans,v. Aartsen en ook Rutte erg domme niet-diplomatieke uitspraken doen…zo van „ja sorry hoor voor het politie optreden maar eigenlijk hadden ze gelijk!“….Tsjeee zeg wat een „excuse“ is dit….Daar zullen ze Ruskies geen genoegen mee gaan nemen lijkt mij. En gelijk hebben ze!

   Dat Borodin tzt op het matje moet komen bij Putin is logisch…en zal zeker gaan gebeuren. Echter is het NU zo dat Putin die diplomaat niet zal afvallen….ik kan enkel hopen dat Timmermans niet nog meer domme uitspraken gaat doen want dan gaat het geheel erg escaleren.

   De mensen die erg makkelijk denken over een eventuele Russische boycot van NL produkten denken daar blijkbaar erg licht over.
   Verder zijn die agenten zijn imho niet geschikt om te werken in een diplomatenstad zoals Den Haag. Punt uit. Er had eerst contact opgenomen moeten worden met Buza……en niet gelijk Borodin arresteren…dat had nooit gemogen. Ja wat dachten ze….dat ze ermee weg kwamen, net zoals ze vaak wegkomen als er eigen Nederlandse burgers worden geslagen of oterecht vast gezet worden?? NIET dus.

   Ik heb geen goed woord over voor deze „agenten“…een schande is het voor het gehele Korps! Weg ermee met die lui. Ongeschikt dus. Het moet maar eens afgelopen zijn om zulke gasten de hand boven het hoofd te houden en te vergoedelijken.

   Wat ik wel voorsta is dat dat verdrag van Wenen wel veranderd kan worden,het is immers geen vrijbrief voor diplomaten om maar allerlei dingen te doen die echt niet kunnen….dat wel. Tot die tijd heb je je zelf wel te houden eraan….want ja NL heeft het wel ondertekend!!

   Ik verwacht dat hier het laatste woord nog niet over gezegd is, de Russen kennende…..

   Trouwens als je wat googled zul je ook zien dat er in het verleden OOK NL diplomaten over de schreef zijn gegaan. Mbv de NL ambassade werd enkele jaren geleden zelfs een NL man verdacht van kindermisbruik in Brazilie dmv een vals NL paspoort (!)het land uit geholpen in Brazilie..!!! laten we het daar eens over hebben dan….;-)

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Een verklaring van agenten in een proces-verbaal gebeurt op ambtseed. Dat zijn de bewijzen. In tegenstelling van in Rusland zijn die hier wel betrouwbaar. Dat jij vindt dat je kinderen harde klappen moet kunnen geven en dat dat geen kindermishandeling zou zijn zegt over jou genoeg. Wat ben jij een stoer ventje zeg. Niet zo’n watje als ons maar een echte bikkel die zijn kinderen slaat. Agenten moeten altijd ingrijpen bij zulke situaties. Dat zegt de politiewet. Juist gehandeld dus. Die Russen kijken maar even, en laat ze een fatsoenlijk iemand als diplomaat sturen. Niet van die asocialen. Het is niet voor niets dat in het buitenland sommige hotels al Russen weren.

    (in antwoord op johandevri)
    • johandevri

     Je moet geen zaken erbij gaan halen welke er niet toe doen.
     heb je wel eens NL toeristen gezien op vakantie in Frankrijk of Spanje vb?? Nou dan weet je genoeg.

     Verder wat ik al zei…maar wat jij niet wil of kan snappen…”heb je het politierapport nu wel ZELF gezien ja of nee?”…. Nee dus. Op het internet is dit nl NIET te vinden puur omdat het NIET openbaar is. En waarom?? Dat weet jij dus ook wel…waarom. Omdat die agenten LIEGEN en hun werk niet goed deden. Enne….de Politiewet gaat NOOIT boven een internationaal Verdrag!!! En ja….tevens denk ik dat de Politie in NL niet geheel schoon op de graad is…en ja liegen doen ze ook….en vaak ook! helaas…dat is de realiteit. Dus kom niet aanlopen zeuren met Rusland of Paraguay….dat is geen vergelijk. het is in NL gebeurd dus….DAAR moet je dus naar kijken. Hou aub je NL opgeheven vingertje bij je….:-(

     (in antwoord op Karel Kritisch)
     • zo maar iemand

      Gelijk schreeuwen in kapitalen. Typisch.

      (in antwoord op johandevri)
     • Karel Kritisch

      Russen gedragen zich in het algemeen echt nog veel asocialer dan Nederlanders hoor. Maar dat ter zijde.

      De rest van je opmerkingen zijn nogal onnozel. Iedereen weet dat je geen proces-verbaal van een ander kunt inzien. Dit is natuurlijk niet omdat agenten liegen maar omdat dit in de wet staat. Deze gegevens worden beschermd. Als iemand in nood is gaat dat zeker wel boven internationale verdragen. Nood breekt immers wet, Misschien hadden de agenten achteraf deze criminele diplomaat niet mogen aanhouden maar was dat op dat moment niet duidelijk. Een agent moet altijd handelen als er kinderen in gevaar zijn. Al zijn het de kinderen van de koning zelf. Voor de rest is je mening absurd. De Nederlandse politie is een prima functionerende organisatie. Maar jij zult het wel allemaal heel goed weten daar vanuit Paraguay. Ik mag hopen dat je zelf geen kinderen hebt. Anders heb ik heel veel medelijden met die arme stakkers die van hun stoere papa af en toe een harde opvoedkunde afranseling krijgen. Lul toch niet zo dom man.

      (in antwoord op johandevri)

Reacties niet toegestaan