Kansen Balkenende op EU-post stijgen (Update)

De kans dat Jan Peter Balkenende zijn premierschap vaarwel gaat zeggen om de eerste EU-president te worden, lijkt te stijgen. Althans, het perspectief voor Tony Blair op de nieuwe post is volgens de Britse krant The Times aan het vervliegen. De Nederlandse premier wordt na Blair het meest genoemd als mogelijke president van de Europese Raad.
Nu de anti-Blair lobby aan kracht wint, wordt de Britse minister van buitenlandse zaken David Milliband opeens genoemd als mogelijk kandidaat voor een andere belangrijke EU-post, namelijk die van Europese minister van buitenlandse zaken.
Het is ondenkbaar dat beide belangrijke Europese banen naar Groot-Brittannië zouden gaan. Mede om die reden lijken kleinere lidstaten die niets van Blair willen weten, zoals België en Luxemburg, de mogelijke kandidatuur van Milliband te omarmen. Ook een hoge Duitse diplomaat heeft tegenover The Times hoog opgegeven van de kwaliteiten van de huidige Britse minister van buitenlandse zaken. Verondersteld wordt dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel een voorkeur heeft voor Balkenende als EU-president.
The Times vermoedt dat Milliband zeker oren zal hebben naar de post van EU- minister. Met de verkiezingen in aantocht, die vrijwel zeker tot een nederlaag van Labour zullen leiden, is het alternatief voor de 44-jarige minister waarschijnlijk een toekomst als anoniem parlementslid, of backbencher als de Britten zeggen.
Voor een plaatje over de warme band van Merkel en Balkenende, zie de tweede link.
Update: Ook The Wall Street Journal meldt dat de kansen van Blair op de prestigieuze post afnemen. De krant wijst erop dat de Franse president Nicolas Sarkozy, van wie werd gedacht dat hij Blair steunde, deze week terughoudend reageerde. Sarkozy zei wel hardop dat het feit dat Groot-Brittannië niet is overgestapt op de euro, een probleem vormt.

Bron(nen):   The Times  NRC Handelsblad  The Wall Street Journal