Zus van Fidel Castro werkte voor CIA

Juanita Castro, een van de zussen van Fidel en Raul Castro, heeft voor de CIA gewerkt, zelfs al kort na de Cubaanse revolutie toen ze nog op Cuba woonde. Bekend was min of meer dat Juanita voor de Amerikaanse inlichtingendienst had gewerkt na haar vertrek uit Cuba in 1964, maar het is voor het eerst dat ze dit nu openlijk erkent. Met de toevoeging dat ze ook al voor 1964 han- en spandiensten heeft verricht.
De zus van de Cubaanse heersers doet haar onthullingen in haar memoires die deze week verschijnen en waarover ze een interview heeft gegeven aan het televisiekanaal Univision. Komende dagen worden nog meer onthullingen verwacht, zo melden El Pais en The Miami Herald. Begin jaren zestig was de CIA betrokken bij meerdere aanslagen op het leven van Fidel Castro.
Juanita Castro vertelde dat ze werd benaderd door een tussenpersoon die meldde dat de CIA met haar wilde praten. `Ze hadden me interessante dingen te vertellen en interessante dingen te vragen. Ik was half in shock, maar ik zei wel ja.`
Juanita heeft zich publiekelijk herhaaldelijk uitgesproken tegen het bewind van haar broers. Net als andere familieleden hielp ze het verzet in de aanloop naar de  revolutie, onder meer door geld in te zamelen, maar na de succesvolle machtsgreep raakte ze al snel gedesillusioneerd door de communistische koers die haar broers verkozen - inclusief executies en onteigeningen. `Ik begon mijn enthousiasme te verliezen toen ik al dat onrecht zag. We hadden de neiging ondergeschikten daarvan de schuld te geven, maar de orders kamen van Fidel, van Che en van Raul,´ aldus Juanita.

Bron(nen):   El Pais  The Miami Herald