Franse hoofdrol in smerige oorlog

Een tiental vooraanstaande Fransen is veroordeeld voor wapenverkopen die de burgeroorlog in Angola tot een waar bloedbad hebben gemaakt. Een Franse rechtbank veroordeelde vooraanstaande politici, zakenlieden en andere bekendheden tot gevangenisstraffen en hoge boetes. Een van de veroordeelden is Jean-Christophe Mitterrand (62),  zoon van een voormalige president.
De burgeroorlog die 27 jaar duurde en in 2002 is beëindigd, werd door de Fransen langdurig gevoed met allerlei wapens en kende een gruwelijke balans: zo’n 500.000 doden. Van Franse zijde werden daartoe 170.000 landmijnen geleverd, 420 tanks, helicopters en marineschepen.
Onder de veroordeelden in wat ze in Frankrijk Angolagate noemen, bevinden zich zowel kopstukken van links (zoals dus de zoon van president Mitterrand die ten tijde van zijn vaders heerschappij Afrika ‘deed’ vanuit het Elysée) als van rechts (Charles Pasqua, voormalig minister, is hierbij de belangrijkste naam). In de meeste gevallen incasseerden deze personen een commissie voor bewezen diensten.
Dat meerdere politieke gezindten hierbij betrokken zijn geweest, onderstreept nog eens dat Afrika in de Franse politiek als een wingewest wordt beschouwd, waar eenieder naar eigen goeddunken van kan profiteren. In het recente verleden is al vaker gebleken dat hoge Franse politici warme banden onderhouden met Afrikaanse dictators in ruil voor allerlei privileges.

Bron(nen):   The Times  Libération