Wat vindt de zwevende kiezer nu van Forum voor Democratie?

Je moet ze met een vergrootglas gaan zoeken, maar ze bestaan nog: zwevende kiezers, die overwegen op Forum voor Democratie te stemmen. In de Volkskrant vertellen ze hoe deze tumultueuze week, waarin Baudet opstapt, terugkomt en weer weg wordt gestuurd, invloed heeft op hun partijkeuze. Wat opvalt: ze keren zich niet eens keihard van hem af.

Helen Mills (37) uit Leeuwarden stemde vroeger GroenLinks, maar overweegt nu Forum. Ze heeft niets met Baudet en wil het liefst op Wybren van Haga stemmen. "Ik ben wel benieuwd hoe het nu zal gaan bij FvD. Dit lijkt precies op de situatie met de LPF, alles valt ineens uit elkaar. Het liefst zou ik zien dat Van Haga een eigen partij begint. Of zich aansluit bij de Partij voor de Dieren, dat kan ook."

De twintigjarige Melvin Heersma twijfelt tussen VVD, CDA en Forum. De Groninger heeft niets met racisme, toch overweegt hij de partij van Baudet. "Er gebeurt zoveel en FvD komt nu totaal niet stabiel over. Erg zonde. Veel van de ideeën van de partij onderschrijf ik, zoals minder overheidsingrijpen en het belang van de vrijheid van meningsuiting, in zo ruim mogelijke zin. Maar ze moeten wel één lijn gaan trekken en zich duidelijk uitspreken tegen racisme en antisemitisme."

De 62-jarige Mieke van Nistelrooij zou ook SP, Partij voor de Dieren of PVV kunnen stemmen, maar denkt tevens aan FvD. "Het opkomen voor de Nederlandse cultuur, wat ze bij FvD deden, vind ik goed en nodig. En Baudet had veel lef," aldus de Baarnse. "Baudet en Hiddema waren een leuk stel, ze gaven het politieke landschap extra kleur. Nu zegt FvD mij niet veel meer."

Bron(nen):   De Volkskrant