Help! Mugabe heeft geen manieren

De Verenigde Naties zijn ronduit geschockeerd dat een van haar inspecteurs die ter plekke zou kijken of er wordt gemarteld, het land is uitgezet. "Ik ben nog nergens zo onbeschoft behandeld als in Zimbabwe," aldus inspecteur Manfred Nowak donderdag. 
Nowak was uitgenodigd door Morgan Tsvangirai, Zimbabwe's eerste minister, maar kreeg daarna door president Robert Mugabe's naaste medewerkers een stok in de wielen gestoken. 
The Wall Street Journal kan er niet over uit dat imand zo naief reageert. Mugabe is al 30 jaar lang bezig zijn tegenstanders het leven zuur te maken, te martelen en te vermoorden als hij dat nodig acht. Maar een groot gedeelte van deze periode werd hij door het Westen met zoveel egards bejegend dat je er nog bang voor moest zijn dat hij op enig moment de Nobelprijs zou krijgen. 
En nog steeds krijgt hij een behandeling die in het geheel niet strookt met zijn miserabele schrikbewind. Hoge EU-delegaties vliegen af en aan om maar in gesprek te blijven met de dictator - het schijnt van het grootste belang te zijn dat de banden tussen Brussel en Harare intact blijven. 
Misschien is het tijd dat westerse landen zich realiseren dat Mugabe zich helemaal niet aantrekt van beleefde terechtwijzingen. En onverstoorbaar doorgaat met zijn destructieve arbeid.

Bron(nen):   The Wall Street Journal