Hoe De Muur werkelijk viel

De val van de muur in de nacht van 9 november 1989 is de geschiedenis in gegaan als het resultaat van een onhandige persconferentie waarin woordvoerder Günter Schabowski van de Oost-Duitse regering min of meer per ongeluk aankondigde dat het uitreisverbod per direct was opgeheven.
Nieuwe onthullingen van diverse Duitse media werpen echter een heel ander licht op de gebeurtenissen. In werkelijkheid is het opheffen van het uitreisverbod een gebeurtenis die door de Oost-Duitse autoriteiten zorgvuldig gepland. Medewerkers van de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl waren al op 6 november op de hoogte gesteld dat de Oost-Duitse regering op het punt stond de strenge grenscontroles op te heffen.
Het voornemen om het uitreisverbod op te heffen blijkt al onthuld te zijn op 29 oktober 1989, tijdens een ontmoeting van Schabowski met Walter Momper, de toenmalige burgemeester van West-Berlijn.
De autoriteiten in West-Berlijn begonnen direct met het nemen van voorzorgsmaatregelen en op 3 november stuurde Momper een memo naar Kohl, waarin hij repte van ‘verregaande vrijheid van reizen’ voor de Oost-Duitsers. Het harde bewijs kwam vorige week boven tafel, toen de televisiezender ZDF de brief van Momper voor het eerst liet zien.

Bron(nen):   The Daily Beast  ZDF