China: rechtszaak legt enorme corruptie bloot

Uit de megastad Chonqing ( 31 miljoen mensen) brengt The New York Times een fascinerend stuk over misdaad en corruptie in China en hoe de communistische partij daartegen optreedt.
Details komen naar buiten nu in de stad een rechtszaak is begonnen tegen 9.000 verdachten, inclusief 50 overheidsdienaren, die deel uit maakten van criminele organisaties die zich bezighielden met onder meer drugshandel, illegale mijnbouw en bruut geweld. Een van de meest opvallende uitwassen is de moord op een man die dood moest omdat hij zo slecht karaoke zong.
Tot nu toe is al zes keer de doodstraf uitgesproken. Hoofdrolspeelster is Xie Caipang, die bekend staat als de 'godmother' van de Chongqing-onderwereld. Ze runde dertig illegale casino's en zou 16 jonge minnaars op haar loonlijst hebben gehad. Xie is veroordeeld tot de relatief lichte straf van 18 jaar cel.
Zoals zoveel rechtszaken tegen corruptie heeft ook deze een duidelijke politieke achtergrond. De status quo in de miljoenenstad is verstoord door de komst van een nieuwe lokale leider van de communistische partij, Bo Xilai. Volgens The New York Times ambieert Bo een hoge landelijke functie en heeft hij de grote schoonmaak in Chongqing zo aangepakt dat hij zich verzekerd weet van maximale landelijke aandacht. Volgens sommige waarnemers kan die aanpak zich ook tegen Bo keren.
Het stuk gaat vergezeld van een indrukwekkende fotofeature (zie tweede link).

Bron(nen):   The New York Times  The New York Times