30 miljoen slaven in de wereld

Bijna 30 miljoen mensen ter wereld leven in slavernij. India is koploper met 14 miljoen, en driekwart van de slachtoffers woont in Azië, maar "geen enkel continent wordt gespaard", aldus de organisatie Walk Free die voor de eerste keer een klassement opstelde op basis van een definitie van moderne slavernij. Daarbij worden ook slachtoffers van mensenhandel en gedwongen huwelijken in rekening genomen. Na India komen China met 2,9 miljoen slaven en Pakistan met meer dan 2 miljoen. Proportioneel telt Mauritanië het hoogste aantal slaven, met vier procent van de bevolking. Daar wordt slavernij nog van generatie op generatie doorgegeven. De auteurs van het rapport Global Slavery Index 2013 hopen dat het regeringen zal helpen om wat ze noemen een "verborgen misdaad" aan te pakken. Net omdat het een verborgen misdaad is, is het ook zeer moeilijk om cijfers over slavernij bijeen te sprokkelen, zegt Nick Grono, algemeen directeur van Walk Free. "De wetten bestaan, maar de middelen en de politieke wil ontbreken" om het fenomeen aan te pakken, aldus de organisatie die onder meer de steun heeft van Hillary Clinton, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, en Bill Gates, medestichter van Microsoft. "Bedoeling van dit klassement is daaraan iets te doen." Nederland staat in de Index op de 139ste plek. De organisatie schat dat er in ons land rond de 2200 mensen worden uitgebuit.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. De Staatsburger

  Ik zou ook best wel een slaaf willen hebben maar zie er maar eens één te vinden.

 2. grasspriet

  Was het maar slechts 30 miljoen. Iedereen in het westerse systeem is slaaf.
  De meeste mensen weten het alleen nog steeds niet. We denken dat we vrij zijn omdat we zelf ons werk mogen uitzoeken en in de auto kunnen stappen om ergens heen te gaan zonder dat we tanks door de straten zien rijden.

  Maar als je je vrijheid wilt beproeven probeer maar eens niet je belasting te betalen. Kijken hoe ‘vrij’ en ‘niet slaaf’ je dan bent.

  Ik heb de quote vaker aangehaald maar hij is dan ook nog steeds waar:
  ‘None are more enslaved then those who falsly believe they are free’ – Goetthe
  De beste slaaf is altijd nog een tevreden slaaf en dat weten overheden ook.

  • Floris Vogel

   Hear hear. Je hebt helemaal gelijk. Ik noem het fenomeen vrijwillige slavernij. Gelukkig beginnen steeds meer mensen dit in te zien, te beginnen in de meest radicale neoliberale landen, namelijk de VS en de UK waar de ongelijkheid het grootst is.

   (in antwoord op grasspriet)
  • Vogelbeest

   Het staat je vrij om te vertrekken. In de diverse binnenlanden van afrika en zuid-amerika vindt je vast wel een plaats waar je geen belasting hoeft te betalen, geen medische zorg hebt, etc.

   (in antwoord op grasspriet)
  • Really

   Zei een verwende westerling die vrij buiten kan lopen en zelf kan kiezen wat hij wil eten waar hij naar toe wil in wat voor huis hij wil wonen wat voor carriere hij wil maken en met welk vrouw hij wil trouwen. Het enige wat daar tegenover staat is om wat van je verdiende loon af te staan zodat de wegen gebouwd kunnen worden de zieke geholpen kunnen worden en mensen veilig op straat kunnen lopen etc.

   Dit kun je niet verglijken met Afrika en Azië. Probeer daar maar medisch zorg te krijgen.

   (in antwoord op grasspriet)
   • Dead Silence

    Het enige wat daar tegenover staat is wat (80%) van je verdiende loon af te staan voor zieken en wegen…was dat maar waar, dan had ik nergens problemen mee. Nu moet ik toezien hoe het grootste deel van mijn zuurverdiende geld wordt verkwantseld door een collectief debielen aan poepprojecten, terwijl mijn moeder in haar stront moet liggen en figuren als Spekman c.s. nog een feestje bouwen.

    (in antwoord op Really)

Reacties niet toegestaan