Keert Turkije zich van het Westen af?

Politiek
vrijdag, 06 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kort geleden ging de discussie nog over de vraag of en wanneer Turkije lid van de EU moest worden. Maar inmiddels lijkt dit strategisch belangrijke NAVO-lid te steven te wenden en zich meer op het Oosten te richten.
Dat zou een breuk zijn met de onder Ataturk ingeslagen koers, die steeds westers was gericht. Onder de regering van premier Erdogan, die door een blad als The Economist steeds als 'mild islamitisch' wordt aangeduid, maakt het land een opmerkelijke ontwikkeling door.
Eerst was er de weigering mee te werken aan de Amerikaanse inval in Irak. Maar het land bleef interessant voor de Amerikanen, die er een democratisch voorbeeld voor de regio in bleven zien. Niet voor niets bracht Barack Obama dit voorjaar nog een bezoek aan Ankara, waar hij een verzoenende rede hield in de richting van de moslimwereld en Turkije strategisch opwaardeerde.
Maar het antwoord uit Ankara, dat vorige maand een akkoord bereikte met Armenië (een doorbraak vanwege de genocide van 1915), is dubbelzinnig. De relatie met Israel verslechterde (Erdogan bekritiseerde de Gaza-oorlog), en de banden met Iran en Syrie worden aangehaald, waarbij Erdogan op de foto is gegaan met Mahmoud Ahmadinejad en Basjar Assad, in Amerikaanse ogen schurkenpresidenten.
Een discussie 'who lost Turkey?' ligt op de loer. De mogelijke schuldigen: de EU, dat Turkije op afstand wil houden, en Obama, wiens avances deze ontwikkeling blijkbaar niet kunnen verhinderen.