Geheim lobby over Pakistans kernwapens

Pakistan wordt steeds instabieler en dat leidt buiten Pakistan tot grote ongerustheid, mede omdat het land over een heel aardig arsenaal kernwapens beschikt.
Onderzoeksjournalist Seymour Hersch - die van de onthulling over Abu Ghraib - meldt in The New Yorker dat de Verenigde Staten in het geheim onderhandelingen zijn begonnen met de strijdkrachten van Pakistan, in een poging de kernwapens veilig te stellen als het in het land helemaal misgaat.
De ongerustheid in Washington is gevoed door de gebeurtenissen van afgelopen weken, de kortstondige bezetting van het legerhoofdkwartier en de moord op een generaal. Ook de toename van het islamitisch fundamentalisme onder Pakistaanse militairen zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Pakistan heeft ergens tussen de 80 en 100 kernwapens.
De onderhandelingen worden gecompliceerd doordat veel Pakistanen Amerikaanse hulp zien als een bedreiging van hun souvereiniteit. Het wordt gezien als een poging om het land onder controle te krijgen en niet zo zeer als een inspanning om het Pakistaanse kernwapenarsenaal te beschermen.
Waarnemers vrezen dat een mogelijk akkoord, als dat al is te bereiken, in de praktijk weinig betrouwbaar zal zijn.

Bron(nen):   The New Yorker