Zwarte pieten over Fort-Hoodschutter

Tussen diverse Amerikaanse overheidsinstanties is een bitter gevecht uitgebroken over de vraag wie verantwoordelijk is geweest voor het uitblijven van een diepgaand onderzoek naar majoor Nidal Malik Hasan, de psychiater die vorige week 13 militairen doodschoot op de grote legerbasis Fort Hood. Duidelijk is dat diverse signalen zijn gemist die erop wezen dat Hasan een probleem kon gaan vormen.
Het ministerie van defensie zegt bijvoorbeeld nooit op de hoogte te zijn gesteld van de onderschepping van e-mails die Hasan heeft gestuurd aan de extremistische imam Anwar al Awlaki, die het bloedbad vanuit Jemen heeft toegejuicht.
Niettemin melden diverse Amerikaanse media, waaronder The Wall Street Journal, dat een medewerker van het Pentagon (ministerie van defensie) enkele maanden geleden de e-mails te zien heeft gekregen. Deze medewerker zou echter in samenspraak met andere leden van een speciale anti-terrorisme taakgroep hebben geoordeeld dat de majoor geen veiligheidsrisico vormde, waarna  de informatie niet verder is doorgespeeld.
De e-mails gingen over een onderzoeksnotitie over de gevolgen van de oorlogen in Irak en Afghanistan. De taakgroep zou geoordeeld hebben dat de contacten van Hasan met de imam onschuldig waren, nadat bleek dat de majoor inderdaad aan zo'n onderzoeksnotitie werkte.
Foto: Anwar al Awlaki

Bron(nen):   The Wall Street Journal  Yahoo News  ABC