Nicaragua: ‘Nederland is een klotenland’

Nederland is een 'paisucho' - een klotenland. De Nicaraguaanse vice-minister van buitenlandse zaken Manuel Coronel Kautz heeft er geen doekjes om gewonden in zijn verontwaardiging over de activiteiten van Hans van Baalen, de Nederlandse europarlementariër die gisteren Nicaragua is uitgezet.
De linkse Sandinistische regering in Nicaragua is woedend op Van Baalen, omdat die president Daniel Ortage beschuldigd zou hebben van het vestigen van een dictatuur. Ortega wil de grondwet laten wijzigen waardoor hij in 2012 in aanmerking kan komen voor een derde ambtstermijn.
Met de actie 'heeft het gebrek aan tolerantie van de regering-Ortega een nieuw hoogtepunt bereikt', schrijft de rechtse Nicaraguaanse krant La Prensa. In eerste instantie ging Kautz ervan uit dat Van Baalen een Duitser was, maar nadat een medewerker hem corrigeerde, zei Kautz: 'Nog erger dus. Want dit paisucho is iets anders dan Duitsland, dat heeft een enorm gewicht, maar deze Nederlandse mijnheer is ons hier in Nicaragua komen beledigen'.
La Prensa put zich vervolgens uit in een lange opsomming van alle steun die Nederland, zowel in een ver als een recent verleden, heeft gegeven aan Nicaragua, om te concluderen dat Nederland een van de belangrijkste donoren is van het land.
In eerste instantie weigerde Kautz zich te verexcuseren - 'het probleem is het gebrek aan respect dat zij tonen' - waarna het ministerie van buitenlandse zaken later alsnog met schriftelijke excuses kwam.
De Nederlandse ambassadeur in Nicaragua, Lambert Grijns, herinnerde er volgens El Nuevo Diario deze week nog aan dat Nederland komend jaar 30 miljoen dollar steun geeft aan Nicaragua.

Bron(nen):   La Prensa (Nicaragua)  Milenio  El Nuevo Diario