Chavez werkt aan eigen economische maatstaven

Als de werkelijkheid niet overeenkomt met de theorie, pas dan de werkelijkheid aan. President Hugo Chavez van Venezuela handelt volgens deze oude wijsheid nu blijkt dat de economie voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is gekrompen, en nog wel met 4,5 procent.
De oplossing die Chavez nu voorstelt, is de ontwikkeling van een nieuwe maatstaaf, die het socialisme welgezind is en bijvoorbeeld een grotere waardering toekent aan bijvoorbeeld de gezondheidszorg. Het Bruto Nationaal Product (BNP) is volgens de Venezolaanse president een kapitalistisch instrument, en dus schadelijk.
The Wall Street Journal merkt op dat Chavez met zijn plannen in een lange traditie staat, die recentelijk nieuw leven is ingeblazen door Nicolas Sarkozy. De Franse president wil een maatstaf voor welvaart, waarbij meer gewicht wordt toegekend aan bijvoorbeeld vrije tijd.
Chavez probeert de economische crisis in zijn land te bestrijden met hogere overheidsuitgaven, maar dat is een lastige opgave nu de olieprijzen (olie is de kurk waar het land op drijft) zijn gedaald.

Bron(nen):   The Wall Street Journal