Kroonprins verkoopt villa in Mozambique (Update)

Kroonprins Willem-Alexander had wakker gelegen van alle publiciteit over zijn droomhuis in Mozambique. De nachtrust van de prins lijkt nu weer gegarandeerd: hij en zijn vrouw Maxima verkopen de villa zodra deze is voltooid.  Dat heeft de prins vandaag per brief laten weten aan premier Balkenende.
De prins vindt dat door de publiciteit het risico bestaat dat "elke misslag rond het project wordt uitvergroot en dat het project daardoor wordt benadeeld".
De politiek heeft opgelucht gereageerd, maar volgens NRC Handelsblad (niet gratis online) zijn de problemen nog niet uit de lucht. De prins en zijn vrouw zullen de villa op zijn vroegst in mei 2010 verkopen; tot die tijd kunnen zich nieuwe complicaties voordoen die vragen om een reactie van premier Balkenende.
De krant wijst ook op het vreemde gegeven dat Balkenende donderdag nog een brief over het vakantieverblijf naar de Tweede Kamer stuurde, waarin met geen woord werd gerept over het besluit van de kroonprins. Balkenende was donderdag wel op de hoogte van het voornemen de villa binnenkort te verkopen.
Trouw werpt een andere vraag op: waarom heeft Willem-Alexander, ‘die bekend staat om zijn eigenzinnigheid en koppigheid’, eigenlijk besloten de vakantievilla te gaan verkopen? Op basis van de brief van de kroonprins concludeert Trouw dat er verband is met de huidige economische recessie. Dan past het imago niet dat de prins heeft gekregen bij delen van de bevolking, namelijk het imago te behoren tot een decadente, elitaire, internationale jetset. De toekomstige koning Willem IV wil laten zien dat hij er is voor volk en vaderland.

Bron(nen):   NOS Journaal  NOS Journaal  Trouw