Duitsland komt met scherpe kritiek op Israel

Duitsland heeft de recente annexatie-politiek van Israel scherp bekritiseerd. De geplande bouw van nieuwe huizen in Oost-Jeruzalem kan volgens Guido Westerwelle, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, niet door de beugel. 
In het Berlijnse Holocaust-monument Jad Vaschem schreef Guido Westerwelle in mei 2002: "Geschichte endet nicht mit einer neuen Generation". Maar destijds was hij slechts een prominente FDP'er, nu is hij minister. En dient hij oog te hebben voor het hele Midden-Oosten. 
Duitsland is voorstander van een 2-staten oplossing: aan een kant Israel, aan de andere kant een Palestijnse staat. Daarom moet in de ogen van Westerwelle de Israelische bebouwing van Palestijnse gebieden tot stilstand komen. 
Vandaag vertrekt de minister voor 2 dagen naar Israel en de Palestijnse gebieden, en kan hij demonstreren in hoeverre hij op eieren weet te lopen. Der Spiegel verwacht dat hij ongelooflijk in de gaten zal worden gehouden, waarbij de hamvraag is: beseft de minister wel dat Duitsland een bijzondere verantwoordelijkheid jegens Israel heeft? 
Met andere woorden: Westerwelle moet niet denken dat het geschil tussen Israel en de buurlanden een conflict is als andere conflicten. Nee, Duitsland dient rekening te houden met de gebeurtenissen uit de jaren 1940 - 1945. Die rekening staat namelijk nog altijd open...

Bron(nen):   Der Spiegel