Hans van Baalen: EU steunt ‘foute leiders’

In Latijns-Amerika staat de democratie op het spel en de EU presteert het om consequent partij te kiezen voor 'foute leiders'. Dixit Hans van Baalen - VVD'er, lid van het Europees Parlement en voorzitter van de Libarele Internationale - op de opiniepagina van Trouw.
Van Baalen voorziet dat de EU nog meer zoete broodjes gaat bakken met linkse populisten als Hugo Chavez van Venezuela, als Spanje per 1 januari de nieuwe EU-voorzitter wordt. Spanje heeft zich steeds welwillend opgesteld tegen Chavez en zijn bondgenoten in Cuba, Bolivia, Honduras en Nicaragua.
De belangrijkste 'testcases' zijn Nicaragua en Honduras. De EU moet nadrukkelijker afstand nemen van de Nicaraguaanse president Daniel Ortega, die met allerlei trucs probeert een nieuwe termijn als president af te dwingen.
En in Honduras moet de EU de verkiezingen van komende zaterdag erkennen. De EU probeert nu de afgezette president Zelaya in zijn ambt te herstellen, terwijl die de grondwet aan zijn laars heeft gelapt. Zijn recente bezoek aan Midden-Amerika heeft Van Baalen duidelijk in zijn mening versterkt dat met Zelaya niet te werken valt, getuige het veelzeggende zinnetje: "Toen ik Zelaya sprak, hield hij een drie uur durende monoloog a la Fidel Castro."

Bron(nen):   Trouw