Wel of geen minaretten?

Zondag gaan de Zwitsers naar de stembus. Om te zeggen of er wel of geen minaretten in het land mogen worden gebouwd. 
Het referendum is een initiatief van de wat volkse SVP, de grootste partij in het parlement. Die wil dat op een moskee geen minaret wordt gebouwd. 
Volgens de polls is het een behoorlijke minderheid die deze mening aanhangt, maar wenst de meerderheid der Zwitsers vrijheid van godsdienst (45/55). En dus ook minaretten voor wie dat belieft. 
De opdeling van de bevolking in deze kwestie zal een Nederlander inmiddels redelijk bekend voorkomen: het zijn de veelal eenvoudige mensen die met angst en beven de opmars van moslims gadeslaan, terwijl de vaak wat hoger opgeleide stedeling terugschrikt voor deze nogal harde en in zijn ogen primitieve opstelling. 
Op dit moment telt het Alpenland 4 minaretten. Van de totale bevolking is 4 procent moslim, veelal afkomstig uit Turkije en de Balkan. 
Wat alle Zwitsers zorgen zou kunnen baren, dat is de toorn van de moslimwereld als de ban op minaretten er mocht komen. Vermoedelijk volgen dan allerlei (zakelijke) repercussies die de geldbeluste Zwitser zal gaan voelen in zijn dikke portemonnee. En dat doet echt pijn.

Bron(nen):   The Times