De wereld krijgt een nieuw (moslim)land

Er komt een nieuw land bij. De Indiase regering heeft besloten in te stemmen met de wens van de provincie Andrha Pradesh om zich af te scheiden. In het gebied is al langere tijd sprake van bloedige onlusten. Over het moment waarop de afscheiding plaats zal vinden, is niets gezegd. 
Eerder deze week zijn duizend extra militairen naar Hyderabad (foto), de provinciehoofdstad, gestuurd om onlusten de baas te blijven. Hyderabad is een technologiecentrum en er wonen zo’n 4 miljoen mensen. 
De stad kent vele moskeeen, bazars en monumenten, en heeft een spraakmakende moslimbevolking, terwijl de omgeving gedomineerd word door hindoes. 
Lange tijd (van 1724 tot 1948) vormde de stad een onafhankelijk vorstendom binnen het Brits-Indische rijk. Bij de onafhankelijkheid van India wilde de stad graag aansluiting bij (het islamitische) Pakistan, maar dat werd geweigerd. 
Op dit moment is in de stad de staat van beleg afgekondigd, met een verbod op samenscholingen. Het leger is met meer dan 20.000 man vertegenwoordigd.  
Separatistenleider K. Chandrashekar Rao heeft inmiddels zijn hongerstaking beeindigd na het goede nieuws van de aanstaande afscheiding.

Bron(nen):   The Wall Street Journal