Red Amsterdam: stop met de Noord-Zuidlijn

De gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam worden nog interessanter dan al verwacht werd. Er heeft zich een nieuwe partij gemeld met de naam Red Amsterdam. Belangrijkste agendapunt:  Amsterdam moet stoppen met de bouw van de Noord-Zuidlijn.
De partij is opgericht door actrice Nelly Frijda en advocate Nelleke van 't Hoogerhuijs. Zij waren in het verleden ook betrokken bij acties en petities tegen de aanleg van de nieuwe metroverbinding. Het tweetal presenteerde Red Amsterdam donderdag.
Toen de gemeenteraad in 2002 besloot de Noord-Zuidlijn te bouwen, schatte Amsterdam de kosten op circa 1,4 miljard euro. Inmiddels is dat 3,1 miljard. Het project is niet zoals gepland in 2011, maar op zijn vroegst in 2017 klaar.
De verkiezingen waren al spannend, omdat de PvdA wel eens de grootste nederlaag uit de geschiedenis zou kunnen lijden en mogelijk zelfs buiten de macht zou kunnen vallen. Grote aantallen Amsterdammers willen af van de Noord-Zuidlijn, zodat Frijda en de hare nog wel eens verrassend ver kunnen komen.

 

Bron(nen):   Het Parool