Rebellen hacken onbemande VS-vliegtuigen

Sji'itische opstandelingen in Irak zijn er met goedkope software in geslaagd videobeelden te onderscheppen van onbemande Amerikaanse vliegtuigen - de zogenoemde predator drones. De rebellen kunnen daardoor beter  voorspellen wat de aanvalsplannen van de Amerikanen zijn en weten ook welke routes onder scherp toezicht staan.
Van de geslaagde hacking door rebellen wordt melding gemaakt door The Wall Street Journal. Hoge Amerikaanse medewerkers hebben tegenover de krant onderstreept dat de opstandelingen de controle over de onbemande vliegtuigen niet hebben kunnen overnemen. Maar de actie laat wel zien dat de strategie waarbij de Amerikanen in Afghanistan, Pakistan en Irak in toenemende mate vertrouwen op de drones, gepaard gaat met grote risico's.
De gehackte videobeelden bewijzen dat verzetsstrijders met eenvoudige middelen al in staat zijn een reactie te formuleren op de geavanceerde Amerikaanse technologie. De videobeelden zijn gehackt met softwareprogramma's als SkyGrabber, die voor 25 dollar te koop zijn. De Amerikanen roken onraad nadat videobeelden afkomstig van de drones, waren aangetroffen in computers van sji'itische rebellen. Er zijn aanwijzingen dat ook islamitische rebellen in Afghanistan erin zijn geslaagd videobeelden van de drones te hacken.
De Amerikanen vertrouwen in toenemende mate op de onbemande vliegtuigen, in een poging het aantal slachtoffers onder hun militairen te verminderen. Inmiddels is meer dan eenderde van het budget van de Amerikaanse luchtmacht bestemd voor drones.

Bron(nen):   The Wall Street Journal