Liberale wind in Rusland?

Hoewel slechts weinigen weten wat er achter de hoge muren van het Russische Kremlin allemaal gebeurt, lijkt het alsof er betere tijden gaan aanbreken. Verschillende Russische onderzoekers en commentatoren beweren daar aanwijzingen voor te hebben.
'Het Kremlin heeft vele torens,' is een oud Russisch gezegde. Het verwijst niet naar de architectuur van het Russische regeringscentrum, maar naar de vele personen en groeperingen die er immer strijden om de macht.
Het afgelopen decennium, ongeveer sinds Vladimir Poetin president werd, lag de macht binnen Rusland met name bij de zogenaamde siloviki ('sterke jongens'). Dit zijn machtige mensen afkomstig uit de kringen van de veiligheidsdiensten - voormalig KGB officieren - het kringetje rond Poetin zelf.
Hun aandeel in de Russische regering is flink afgenomen sinds Dmitri Medvedev president is, zegt nu een socioloog van de Universiteit van Moskou, die al jaren onderzoek doet naar de siloviki. 'Vroeger waren binnen de mensen die rechtstreeks toegang tot de president hadden twee op de drie afkomstig van de siloviki, tegenwoordig nog maar één op de twee. Ze hebben zich weer in de schaduw teruggetrokken.' Ook op andere posten is hun aantal flink afgenomen. 
De onderzoekster denkt dat dit wel eens een teken kan zijn dat er een meer liberale wind gaat waaien in Rusland. Ook een adviseur van Medvedev beaamt dit: 'de burgermaatschappij neemt nu een meer prominente plaats in. De macht is minder verticaal dan in de periode 2000 - 2008, toen de siloviki de macht hadden.'
   

Bron(nen):   Financial Times