'Nederlandse soldaten moordden in Afghanistan'

Politiek
woensdag, 23 december 2020 om 7:24
anp 78094005
De Nederlandse veteraan Servie Hölzken vertelt aan Trouw hoe hij op een avond in de Afghaanse provincie Uruzgan huizen beschoot en mogelijk burgers doodde. 'Pas later drong tot me door hoe fout het was.'
Servie Hölzken diende als pantsergenist in de Afghaanse provincie Uruzgan. Hölzken en zijn maten gingen mee met patrouilles en konvooien om geïmproviseerde bermbommen op te sporen.
Op een middag medio 2007 reden ze in het district Chora terug naar hun uitvalsbasis. De officier die het konvooi leidde, de 'Romeo' in jargon, ving via een scanner walkietalkie-verkeer op dat mogelijk afkomstig was van de Taliban.
De Romeo dirigeerde de Patria-pantserwagen waarin Hölzken zat naar een heuvel die uitzicht bood op qala's, enigszins fortachtige, typisch Afghaanse huizen. "Ik kreeg opdracht vuur uit te brengen op de zijkant van de dichtstbijzijnde qala, om te kijken of er via de walkietalkie een reactie kwam. 'Verkeerde huis! Verkeerde huis!', werd er geroepen. Gelukkig gebeurde er verder niks."
De schutter kreeg opdracht opnieuw een salvo af te vuren, nu op een andere, grotere qala een heel eind verder. Enige tijd na het salvo zag hij mensen uit de poort rennen. "Vijf, zes pax, geen wapens zichtbaar, meldde ik." De term 'pax' stond voor 'personen'. "De volgende opdracht was: 'Vuren vrij!' Uitschakelen dus, die mensen."
Hölzken schoot met zijn volgende salvo de eerste persoon neer, waarna de anderen naar de grond gingen. "We zijn daar toen een hele tijd gebleven. Telkens als ik een hoofdje omhoog zag komen of iets zag bewegen, heb ik gevuurd. Ik denk dat we er wel vijf, zes kistjes munitie doorheen hebben gejaagd. We vuurden totdat we geen beweging meer zagen."
Hij legt uit dat hij en zijn maten die avond in Uruzgan de zogenoemde Rules of Engagement, die er onder meer waren om onschuldige burgerslachtoffers te voorkomen, op grove wijze overtraden.
"Als dit zo is gebeurd", reageert oud-generaal Mart de Kruif, "zijn de Rules of Engagement overtreden, daar wil ik heel duidelijk over zijn". Hij was een jaar lang commandant van alle Navo-troepen in Zuid-Afghanistan. "Dit is niet zoals het hoort."
Bron(nen): Trouw