De garde van de Paus

Het zal wel een geloofskwestie zijn, maar erg effectief lijkt het niet te zijn om middeleeuws geklede Zwitsers een van de machtigste mannen op aarde te laten bewaken. Want weer was een aanvaller de Zwitserse Garde te vlug af. De Garde is laat in de 15e eeuw opgericht als lijfwacht van de paus. Paus Sixtus IV sloot toen een  verbond met Zwitserland en in ruil daarvan konden Zwitserse troepen zich vestigen in het Vaticaan.
Vandaag de dag bestaat de Garde uit 110 leden. Ze moeten de Zwitserse nationaliteit hebben, katholiek zijn, ongehuwd, tussen de 19 en 30 en minstens 1.74 lang. Ze krijgen een Zwitserse militaire training en dienen tussen de 2 en 25 jaar.
Nieuwe gardisten worden jaarlijks op 6 mei ingezworen. Op die dag in 1527 stierven 147 gardisten toen ze paus Clemens VII beschermde toen die bij de Sacoo di Roma werd belegerd door de (katholieke) keizer Karel V. 
Sinds de vorige paus bijna werd vermoord door de turk Mehmet Ali Agca zijn pistolen en machinegeweren toegevoegd aan het arsenaal van zwaarden en dolken.

Bron(nen):   The Independent