Meer straf, minder misdaad

Kiezers zijn er dol op, op politici die beloven dat ze de misdaad harder zullen aanpakken. Daarom wordt een dergelijke gelofte ook vaak gedaan, maar het komt slechts zelden voor dat een politicus ook woord houdt.
In Canada is dat echter het geval. Daar heb je Stephen Harper, premier van een minderheidsregering, die met de ene wet na de andere komt om meer misdadigers in gevangenissen op te sluiten voor een langere tijd dan gebruikelijk is. Gevolg: sterk dalende misdaadcijfers
Een derde deel van alle nieuwe wetten (63) die zijn regering afvaardigde, hebben betrekking op de bestrijding van misdaad. Normaal waagt een minderheidsregering het niet om zo te keer te gaan, maar de oppositie verroert zich niet – bang dat ze ervoor wordt uitgemaakt dat ze niet ‘tough on crime’ zou zijn. 
In de Canadese gevangenissen wordt het zo steeds voller. De huidige capaciteit van 13.000 plekken in federale en 22.000 in provinciale gevangenissen is niet langer toereikend. Plannen voor nieuw te bouwen gevangenissen worden nu gemaakt, want wie wordt opgepakt, moet ook achter de tralies kunnen.
Publieke debatten over het nieuwe beleid bestaan niet en dat wordt uitgelegd als instemming. En ook de opositie geeft geen kik waardoor je onwillekeurig gaat denken: harder straffen loont. 

Bron(nen):   The Economist