Ging terrorist zonder paspoort aan boord? (Update)

De Amerikanen spreken van een 'shock claim': een passagier van vlucht 253 van Northwest Airlines zegt dat hij er getuige van was hoe Umar Farouk Abdulmutallab probeerde zonder paspoort aan boord te komen. Als dat Abdulmutallab is gelukt, zou op Schiphol een zeer ernstige fout zijn gemaakt.
De passagier Kurt Haskell heeft tegenover MLive verklaard dat hij en zijn vrouw er getuige van waren hoe Abudlmutallab de gate benaderde in het gezelschap van een man in een duur pak. Deze man zou hebben gevraagd of Abdulmutallab zonder paspoort aan boord kon. Haskell: "Die vent zei: 'Hij komt uit Soedan en we doen dit voortdurend."
De Amerikaanse regering gaat ervan uit dat de mislukte aanslag op het toestel naar Detroit het werk van een eenling is geweest. Abdulmutallab zelf zegt te hebben gehandeld op basis van instructies uit Jemen, afkomstig van Al Qaida. Volgens de televisiezender ABC was het explosieve materiaal in de onderbroek genaaid door Al-Qaidamilitanten.
Update: Ook de Britse inlichtingendienst MI5 vermoedt dat Abdulmutallab niet geheel op eigen houtje heeft gehandeld, zo meldt The Daily Telegraph.

Bron(nen):   MLive  ABC  The Daily Telegraph