CIA betrokken bij vuile oorlog in Afghanistan

In het grensgebied van Afghanistan en Pakistan is de CIA betrokken bij een geheimzinnige en vuile oorlog, gericht tegen de Taliban en Al Qaida. 's Nachts trekken eenheden die onder leiding staan van de CIA, erop uit om jacht te maken op leiders van de fundamentalistische groeperingen.
De dood van zeven CIA-agenten die omkwamen bij aanslag in de Afghaanse provincie Khost, heeft de aandacht gevestigd op deze uiterst geheime activiteiten, schrijft The Times. Het gebruik van dergelijke aanvallen is 'ondoorgrondelijk' concludeerde een recent VN-rapport. De militairen die dergelijke operaties uitvoeren, leggen volgens het rapport aan niemand verantwoording af.
The Times spreekt van een vuilie oorlog, maar stelt ook dat die wel eens effectief zou kunnen zijn. De aanvallen op de terroristische leiders (ook met behulp van onbemande vliegtuigen) - zijn kennelijk zo succesvol dat Al-Qaidaleiders er steeds vaker voor kiezen om hun uitvalsbases te verplaatsen naar bijvoorbeeld Jemen of Somalië.
De aanslag die werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist, is de grootste klap voor de CIA sinds 1983. Toen kwamen acht CIA-medewerkers om bij de aansalg op de Amerikaanse ambassade in Beiroet. Verschillende zegslieden noemen in The Wall Street Journal de door de Taliban opgeëiste aanslag 'rampzalig' voor de CIA-operatie.
The Daily Telegraph meldt dat de zelfmoordterrorist een Amerikaanse informant was die door de Amerikanen zelf was uitgenodigd om hun basis te bezoeken en die niet om de voorgeschreven manier is gecontroleerd op het bezit van explosieven.

Bron(nen):   The Times  The Daily Telegraph  The Wall Street Journal