Washington neemt Iraanse dreiging serieus

Het lijkt erop dat het Amerikaanse ministerie van Defensie de militaire dreiging uit Iran serieus gaat nemen.
Al jarenlang oefent het Pentagon regelmatig het scenario waarin een al dan niet nucleair geladen raket uit Noord-Korea steden aan de Amerikaanse westkust probeert te raken. Deze raketten worden dan zonder problemen boven de Stille Oceaan onderschept. In een nieuwe serie testen zijn de raketten niet meer zogenaamd afkomstig uit Noord-Korea, maar uit Iran.
De 'Iraanse' raketten wordt vanaf de Marshall Eilanden afgeschoten en zullen worden onderschept door een raket afkomstig van de Vanderberg luchtmachtbasis in Califorië. Gezien de richting waaruit de Iraanse raket komt en de locaties van de onderscheppingsinstallaties, is het uit de lucht schieten van zo'n raket nog een moeilijke opgave. De Iraanse raket moet recht van voren geraakt worden, wat het lastig mikken maakt.
De testen worden uitgevoerd ondanks dat de regering heeft gezegd dat een Iraanse aanval met een lange-afstandsraket buitengewoon onwaarschijnlijk is, hoewel Iran momenteel wel aan dergelijke raketten werkt. Ondanks dat inlichtingendiensten twee jaar geleden onverwachts verklaarden dat Iran gestopt was met haar nucleaire programma, dook er twee weken geleden ineens een document op in de London Times waaruit zou blijken dat het land op dit moment de laaste hand zou leggen aan een mechanisme om een kernexposie op gang te brengen. De autenticiteit van dit document kon echter niet bevestigd worden. Volgens deskundigen dienen de technische details in het document in ieder geval geen enkel civiel doeleinde.     
Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten een Iraanse lange-afstandsraket pas op zijn vroegst in 2020. De Amerikanen willen blijkbaar goed voorbereid zijn op dat moment.

Bron(nen):   Time   CNN  London Times