Iraanse danser verhaalt over mishandeling

Een dansvoorstelling geven is in Iran illegaal en Afshin Ghaffarian had dus nog geluk dat op zijn identiteitspapieren stond dat hij een acteur was en geen danser. Had dat laatste er wel gestaan dan had hij zijn arrestatie door de Basij-militie waarschijnlijk met de dood moeten bekopen.
Nu kan hij in zijn ballingsoord Parijs zijn verhaal vertellen aan The Times. Het levert een mooi portret van de manier waarop jonge Iraniërs zich verzetten tegen het streng-islamitische bewind.
Ghaffarian lag tien uur lang te midden van andere demonstranten vastgebonden en geblinddoekt op de bodem van een vrachtwagentje. De Basij sloegen hem waar ze hem maar raken konden, mede op instigatie van hun commandant die had gezegd: "Als je een artiest bent dan zullen we je op artistieke wijze afranselen."
Ghaffarian vertelt hoe hij in de diepste geheim werkte aan dansvoorstellingen. Slecht één keer konden ze een voorstelling geven, voor een geselecteerd van publiek van vijftig mensen, op een afgelegen plek diep in de woestijn.
Nadat hij was opgepakt en afgeranseld, op 22 juni 2009, werd Ghaffarian plots vrijgelaten. Zelf vermoedt hij dat er geen plek meer was in de gevangenis. Bovendien vergaten de Basij in de chaos zijn naam goed te noteren, waardoor hij een paspoort kon krijgen - voor tienduizend euro weliswaar - en kon ontsnappen naar Parijs.

Bron(nen):   The Times