Lokale politici negeren naderende miljarden bezuinigingen

De Nederlandse kiezer wordt niet of nauwelijks voorbereid op de bezuinigingsgolf die de gemeenten de komende jaren gaat treffen. Dat blijkt uit de verkiezingsprogramma’s van de belangrijkste politieke partijen in de vier grote steden die Het Financieele Dagblad heeft onderzocht. 
In de partijprogramma’s voor de raadsverkiezingen van 3 maart wordt er niet of nauwelijks rekening mee gehouden dat de gemeentelijke inkomsten miljarden lager zullen uitvallen. Lagere Rijksuitgaven hebben automatisch tot gevolg dat gemeenten aanzienlijk minder geld krijgen uit het Gemeentefonds. Daarnaast worden de gemeenten geconfronteerd met miljarden lagere inkomsten uit grondtransacties en bouwactiviteiten vanwege de malaise in alle vastgoedsectoren.
In het zwartste scenario gaat de algemene uitkering uit het Gemeentefonds vanaf 2011 met 20 procent omlaag. 
De verkiezingsprogramma’s van politieke partijen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht verzwijgen deze miljardentegenvallers. In een flink aantal gevallen is er niet eens een financiële paragraaf opgenomen in het programma. 
Als er al sprake is van een financiële verantwoording, wordt hooguit in algemene termen gesproken over lagere inkomsten. Concrete bedragen ontbreken in de 25 onderzochte verkiezingsprogramma’s.
 

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad