John le Carré in Kabul

De achtergronden van de zelfmoord-aanslag op het CIA-hoofdkwartier in Afghanistan doen denken aan een betere John le Carré. De dader, Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi, 36, is een arts uit Zarqa in Jordanie. Hij is/was aanhanger van Al-Qaida. De Jordaanse spionnendienst geloofde dat hij verantwoordelijk was voor een aantal vernietigende aanslagen in Irak en kregen hem   een jaar geleden te pakken.
De Jordaniërs slaagde er in om Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi te laten overlopen naar hun kant (=de Amerikaanse kant). Dachten ze.
De omgeturnde terrorist werd vrijgelaten met de opdracht zich toegang te verschaffen tot de omgeving van  Ayman al Zawahiri,  eveneens arts en gezien als de nummer twee van Al Qaida(foto).
Een schitterend plan.
Na een tijdje meldde al-Balawi dat hij heel belangrijk nieuws had dat hij wilde delen met zijn hoogste Jordaanse en Amerikaanse opdrachtgevers. Hoge CIA-agenten werden ingevlogen voor de topontmoeting die misschien wel ging leiden tot de ontmanteling van de top van al-Qaida.
Maar helaas. Toen iedereen bijeen was blies Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi zichzelf en het hele gezelschap op. Top van de CIA in Irak en Afghanistan onthoofd, naaste veiligheidsmedewerker van Jordaanse koning ontploft. Plan mislukt.
In Le Carré's volgende hoofdstuk lezen we hoe Bin Laden toch nog werd gegrepen door een list.

 

Bron(nen):   MSNBC