Irans grote geheim

De ondergrondse opwerkingsfabriek voor uranium in Iran, waarvan het bestaan afgelopen september werd onthuld, staat niet op zichzelf. De Iraniërs hebben volgens The New York Times afgelopen tien jaar als bezetenen grote tunnels gegraven, waar ze nog veel meer nucleaire activiteiten kunnen verbergen.
Volgens de Amerikaanse krant gaat het om honderden, misschien wel duizenden tunnels die diep verborgen liggen in het bergachtige landschap. Het maakt het voor inlichtingendiensten buitengewoon moeilijk in te schatten hoe ver Iran is gevorderd met zijn nucleaire programma en de veronderstelde ontwikkeling van kernwapens.
De onderhandelingspositie van Iran is door de aanwezigheid van wat de Iraniërs 'passieve defensie' noemen, flink versterkt. De Amerikanen sturen aan op een niet-militaire middelen, met name sancties, om te verhinderen dat Iran de beschikking krijgt over kernwapens. De keuze voor niet-militaire middelen is volgens The New York Times mede ingegeven door het besef dat het bombarderen van nucleaire installaties weinig zin heeft. Ook Israël lijkt te beseffen dat 'een conventionele aanval' weinig zin heeft.
President Ahmadinejad is een van de drijvende krachten achter de bouw van de tunnels. Hij is van huis uit ingenieur en is oprichting van de Vereniging van Tunnelbouwers.

Bron(nen):   The New York Times      

5 Reacties Doe mee met de discussie →